Mainos

Päätalo-elokuvan maailmanensi-iltaa juhlitaan Taivalkoskella

Kirjailija Kalle Päätalosta kertova elokuva saa maailmanensi-iltansa tänään maanantaina Pohjois-Pohjanmaan Taivalkoskella. Elokuvan pohjana ovat Päätalon omaelämäkerrallisen Iijoki-sarjan loppuosan teokset.

Ohjaaja Hannu Kahakorpi luonnehtii elokuvaa universaaliksi taiteilijan selviytymistarinaksi. Päätalon tie metsätyömiehestä kirjailijaksi oli kovan työn ja vahvan intohimon tulos.

Elokuvan tapahtumat ajoittuvat 1950-luvulle. Päätaloa elokuvassa esittää Kai Lehtinen ja kirjailijan toista vaimoa Leenaa Susanna Anteroinen. Ensimmäisen vaimon Laina Päätalon roolissa nähdään Nina Jääskeläinen.

Sodan jälkeen Tampereelle asettunut Päätalo palasi vuonna 1951 Taivalkoskelle rakennusmestariksi. Kirjoittaminen oli kuitenkin Taivalkoskella vaikeaa, ja seuraavana vuonna Päätalo muutti takaisin Tampereelle.

Toinen suuri murros kirjailijan elämässä 1950-luvulla oli avioero Laina Päätalosta ja pian sen jälkeen solmittu uusi avioliitto. Toisen vaimon kannustuksen sanotaan merkinneen paljon Kalle Päätalon kirjailijanuralle.

Kahakorpi toteaa, että yksi motiivi elokuvan tekemisen oli Päätalon laaja lukijakunta. Uskolliset ja innokkaat lukijat ovat ohjaajan mukaan ansainneet Päätalon elämästä kertovan elokuvan.

Suomalaisen miehen kuvaaja

- Kalle Päätalo luo kuvaa suomalaisesta miehestä. Hän peilaa suomalaisten perustuntoja ja kertoo meidän historiaamme, Kahakorpi kuvailee kirjailijan merkitystä.

Päätalo-elokuvan tekemistä hän pitää yhtenä elämänsä merkittävimmistä työprojekteista. Henkilöön pohjautuvan elokuvan tekemisessä on Kahakorven mukaan erityinen haaste. Elokuvan päähenkilö ei saa jähmettyä patsaaksi. Tarinan täytyy elää, ja siinä pitää säilyä jännite.

Koillismaata kuvanneen kirjailijan elämässä on runsaasti tarinan aineksia.

- Päätalon elämä oli uskomattoman vivahteikas. On ihmeellistä, miten yhdelle ihmiselle voi tapahtua kerronnallisesti niin paljon, Kahakorpi toteaa.

Herkäksi mieheksi kuvailtu Päätalo oli kokenut nälkää ja halveksuntaa. Lisäksi hän oli nähnyt sodan ja pelännyt mielisairaaksi tulemista.

Elokuvan maailmanensi-ilta on osa Taivalkoskella vuosittain järjestettäviä Päätalo-päiviä. Elokuvateattereissa ensi-ilta on 26. syyskuuta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.