Pääsiäismenu

Painonhallinta ei ole ryppyotsaista eikä mautonta elämää! Keventäjien Kati Nappa laati sinulle kevyen pääsiäismenun, johon kuuluu sekä paistia että jälkiruokaleivonnaisia!

Mango-rahka-hyytelökakku

Lähde: Kati Nappa
Valmistusaika: 70 minuuttia
Annoksia: 12, 203 kcal per annos

Tarvitset:
120 g kananmunaa , 2 kpl á 60 g
0.5 dl sokeria
0.75 dl vehnäjauhoja (puolikarkeita)
2 rkl kaakaojauhetta, sokeroimaton
0.25 tl leivinjauhetta

Mangososekerros
1 prk mangoa sokeriliemessä 420/250 g
8 g liivatetta , = 4 kpl liivatelehteä

Rahkahyytelö-aprikoositäyte
500 g maitorahka rasvaton maustamaton 0.3% Hyla
1 dl sokeria
0.5 dl makeutusainetta aspartaamia
1.5 rkl vaniljasokeria
2.5 dl Valio Kevyt vispi 20% Hyla
12 g liivatetta , = 6 kpl liivatelehtiä
235 g persikan tai aprik puolikk. mehussa

Pinnalle
250 g tuoretta tai säilyke mangoa

Toimi näin:

Leikkaa irtopohjaisen kakkuvuoan (23-25 cm) pohjan kokoinen leivinpaperipala ja nosta se vuokaan. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja kaakao hyvin kulhossa. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon jauhoseos siivilän läpi ja sekoita lusikalla nostellen. Kaada taikina vuokaan, tasoita pinta ja paista 180-200 asteessa 8-10 minuuttia alimmalla tasolla. Anna jäähtyä.

Laita 4 liivatelehteä pehmenemään kylmään veteen. Kaada vähän mangopurkinlientä pieneen kattilaan. Soseuta sauvasekoittimella mangopalat ja loput liemestä. Kuumenna liemitilkka ja lisää joukkoon puserretut liivatteet. Sekoita ja kaada seos jäähtyneen kakkupohjan päälle ja tasoita. Laita 6 liivatetta kylmään veteen likoamaan. Sekoita rahka ja sokerit hyvin keskenään. Lisää valutetut ja paloitellut aprikoosi- tai persikkapalat sekä vaahdoksi vatkattu kerma. Kuumenna tilkka vettä tai hedelmätölkin lientä ja lisää puserretut pehmeneet liivatteet. Sekoita. Kaada seos nauhana rahkaseoksen joukkon ja sekoita samalla lusikalla. Kaada rahkatäyte hyytyneen mangokerroksen päälle. Tasoita pinta ja peitä kelmulla ja nosta kylmään hyytymään 2-4 tunniksi tai seuraavaan päivään. Irrota kakku varovasti reunoista (ei terävällä veitsellä) ennen vuoan reunan avaamista. Nosta vadille ja peitä tai koristele pinta purkki- tai kypsän tuoreen mangon paloilla.
VINKKI: Löydät hausta ko. kakusta myös matalan ja siten kevyemmän ohjeen.

Yrttimarinoitu naudanulkofilee uunissa

Lähde: Kati Nappa
Valmistusaika: 60 minuuttia
Annoksia: 12, 153 kcal per annos

Tarvitset:
1.1 kg naudan ulkofileetä , kalvot ym. poistettu
1 rkl hyvää oliivi- tai rypsiöljyä
5 rkl balsamiviinietikkaa
2 rkl serryä tai portviiniä (kuivaa)
1 dl basilikaa tai muuta yrttiä silputtuna , tai/ja oreganon ja timjaminlehtiä
2 tl musta- ja viherpippuria rouheena

Toimi näin:

Sekoita öljyn joukkoon muut aineet. Nosta liha sopivan kokoiseen uunivuokaan. Kaada päälle marinadi ja hiero se lusikalla tasaisesti lihaan. Anna marinoitua peitettynä kylmässä seuraavaan päivään ja vielä huoneen lämmössä ainakin pari tuntia. Tai anna marinoitua huoneen lämmössä noin 4 tuntia. Kääntele fileetä välillä.

Työnnä fileen sisälle lihalämpömittari, niin että kärki osuu fileen paksuun kohtaan keskelle. Kypsennä uunissa 125-150 asteessa 40-60 minuuttia, kunnes mittarin lukema on 60-65 astetta (puolikypsä, sisältä rosee ja mehevä) tai mieleiseksesi. Älä kypsennä liian pitkään ettei liha kuivu. Liha kypsyy nopeasti kun se on saanut olla huoneen lämmössä. Kietaise liha folioon ja anna sen vetäytyä noin 20 minuuttia. Punnitse lihapala tämän jälkeen, niin saat tietää paljonko lihapala ja viipaloinnin (24 viipaletta) jälkeen paljonko yksi viipale painaa. Painohävikki vaihtelee kypsyysasteesta riippuen. Ko. lihapala painoi kypsennyksen jälkeen 830 g eli yhden annoksen (kaksi viipaletta) paino oli 69,2 g ja energiamäärä 153 kcal (=raaka-annoksen kalorimäärä).

Valmista kastike lihan vetäytyessä. Lisää vuokaan 1-2 dl kiehuvaa vettä ja kaavi maut liemen joukkoon. Siivilöi liemi kattilaan, kiehauta, mausta ja suurusta halutessasi Maizenalla. Lisää joukkoon tuoreita silputtuja yrttejä. Kaada kastike leikatun lihan päälle.

Tarjoa lämpimänä, haaleana tai kylmänä (esim. noutopöydässä). Uunivuokaan voit lisätä kypsymään lihan kanssa esim. lohkottuja puna- tai keltasipuleita. Lisäkkeeksi sopivat perunat, erilaiset kasvikset kypsennettyinä sekä kevyesti paistetut sienet.

Kevyttä pääsiäistä!

Artikkelin tarjoaa: Keventäjät

Lue myös:

    Uusimmat