Pääsiäisen perinteet elävät ruokapöydässäkin

Pääsiäiseen liittyy monia makoisia ateriaperinteitä, joihin ovat aikojen kuluessa vaikuttaneet sekä juutalainen, ortodoksinen että luterilainen ruokaperinne. Pääsiäisenä päästään laskiaisena alkaneesta paastosta, joten ei lienee ihme, että monet pääsiäisen perinteet liittyvät juuri ruokaan ja syömiseen. Pasha, pääsiäisen leivonnaiset pääsiäisleipä eli kulitsa sekä babat ovat kulkeutuneet ortodoksisesta juhlapöydästä osaksi nykysuomalaista pääsiäispöytää. Katolilaisen kirkon perinteistä ovat kotoisin paastonaikaan liitetyt ruoat kuten kala ja koristeelliset kananmunat. Pääsiäispäivän kruunaava lampaanpaisti on uusin tulokas suomalaisessa juhlapöydässä. Entisaikojen kansanomaisia pääsiäisherkkuja ovat olleet myös munamaito, verimakkarat, rieskat ja makkarapiirakat, uunijuustot ja vasikkapaistit.

Mämmin uusi tuleminen

Vanha paastoruoka ja pitkänperjantain ateria mämmi on supisuomalainen erikoisuus, jota Lounais-Suomessa syötiin jo yli 700 vuotta sitten. Mämmi on yksi niistä harvoista ruokalajeista, jotka ovat säilyneet ruokakulttuurissa lähes samanlaisina sukupolvesta toiseen. Kenties juuri muuttumattomuudessa onkin sen tasaisena jatkuvan suosion salaisuus - mämmiä syödään yhä, koska ihmiset haluavat vaalia perinteitä.

Suomalaisessa ruokakulttuurissa mämmi on jäänne ajalta ennen uskonpuhdistusta. Katolisen kirkon vahvimmalla vaikutusalueella Lounais-Suomessa sitä syötiin jo 1200-1300 -luvuilla, sillä happamattomana tuotteena mämmi soveltui pääsiäistä edeltävän paastonajan ruoaksi. Mämmiä syötiin pitkäperjantaina, koska silloin ei saanut tehdä tulta edes ruoanvalmistusta varten. Muualla Suomessa mämmi yleistyi vasta 1700-luvulla. Itä-Suomessa on valmistettu myös marjamämmiä, joka on ehkä ollut enemmänkin ruispuuron korvike kuin perinteistä pääsiäismämmiä.

Tänä vuonna mämmimarkkinoita on mullistanut ensimmäistä kertaa tarjolla oleva uutuus eli luomumämmi, joka on löytänyt nopeasti tiensä kuluttajien suosioon. Tästäkin uutuudesta voivat vaihtelua kaipaavat loihtia jalostettuja versioita.

Pääsiäisen makuun

Tulevan pääsiäisen juhlapöydässä voi mainiosti yhdistellä perinteikkäitä pääsiäismakuja uudempiin makuelämyksiin.

Uusia makuelämyksiä oli myös Helmi-ohjelmassa 10.4. (uusinta 11.4. klo 9.05). Aleksander Nevskin chef de patisserie Jarmo Laitinen valmisti ohjelmassa mämmijäätelöä ja pyöräytti niistä näyttävät jäätelöpallot munan muotoon. Perinteitä ohjelmassa vaalivat Iisalmen toimeliaat Evakkonaiset karjalanpiirakkatalokoillaan. Karjalanpiirakoiden yksityiskohtaiseen ohjeeseen pääset klikkaamalla tästä.

Makuja-sivujen reseptiarkistosta löydät lukuisia pääsiäiseen sopivia reseptejä. Koosta alla olevista ehdotuksista mieleisesi menuu:

Jälkiruoka pisteenä pääsiäspöytään: Pasha

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja