Mainos

“Pääseeköhän tuolla mökille?” – Mikä auto on paras valinta mökkeilijälle?

Me suomalaiset olemme intohimoista mökkikansaa ja suurin osa suuntaa vapaapäivinä tai pyhinä mökin rauhaan. Siksi mökkeily vaikuttaa usein myös auton valintaan.

Suhtaudumme mökkeilyyn vähintään yhtä intohimoisesti kuin autoihin, joilla päämäärään kuljetaan, ja “mökkitiekelpoisuutta” pohditaankin lähes aina auton vaihdon yhteydessä. Pääseekö esimerkiksi sähköautolla mökille? Riittääkö maavara? Kannattaako veneen tai peräkärryn vetoa varten valita diesel?

Moderni mökkeilijä on asentanut latausaseman sähköautolleen

Sähköautot ovat yleistyneet hiljalleen ja mökkipaikkakunnillakin on jo varsin kattava latausverkosto. Lähes jokaisella huoltoasemalla on polttoainepistoolin lisäksi sähkötöpseli, jolloin sähköautoilevakin pääsee viikonlopun viettoon vaivatta.

“Aivan pohjoisen ja idän erämaita lukuunottamatta julkinen latausverkosto on jo varsin kattava, eli ainakaan matkustaminen mökille ei jää siitä kiinni, etteikö autoon saisi virtaa. Kahvitaukoa pitäessä akku latautuu samalla kätevästi”, Sakan myyntijohtaja Olli Pietiläinen sanoo.

Vanhemmissa mökeissä, tai täysin sähköttömissä mökeissä auton lataaminen ei usein ole mahdollista. Se ei ole ongelma, jos autossa on paluumatkaa varten virtaa välipysähdykseen saakka. Paukkupakkasilla auto olisi kuitenkin hyvä saada mökilläkin edes tavallisen kotitalouspistokkeen päähän.

“Esimerkiksi Teslan ohjekirjassa on maininta, että ajoakkua ei saisi säilyttää alle 30 asteen pakkasessa 24 tuntia pidempään. Akku osaa lämmittää itseään tarvittaessa, mutta se ei onnistu jos ajoakku on tyhjä.”

Huoleton polttomoottori ei kaihda kuormaa

Yli satavuotias bensiinimoottori ja sen hieman nuorempi sisarus dieselmoottori ovat aina varma valinta mökkiauton keulalle. Etenkin dieselmoottoriset autot ovat vakiinnuttaneet paikkansa suomalaisten kotipihoilla niiden polttoainepiheyden ja vetokyvykkyyden vuoksi.

Mökillään puuhasteleva ja nikkaroiva autoilija arvostaa, että autoon voi heittää tilanteessa kuin tilanteessa peräkärryn kiinni, kuorman päälle ja hurauttaa ilman aikataulu- tai reittirajoitteita mihin vain.

“Huolettomuus korostuu polttomoottoriautoja hankittaessa, sekä tietenkin valikoiman laajuus ja suuri hintahaitari. Jokaiseen makuun löytyy taatusti sopiva auto. Vetokykyäkin dieselmaastureista löytyy sen verran, että ajokortin kirjaimet loppuvat kesken ennen sallittua vetomassaa”, Olli Pietiläinen mainitsee.

“Tästä näkökulmasta ei ole ihme, että dieselautot ovat edelleen myydyimpiä autojamme ja bensiiniautot tulevat hyvänä kakkosena”, hän jatkaa.

Kuorman vetäminen onnistuu sähkömoottorillakin

Ladattava hybridi tai tavallinen hybridi ei poikkea “mökkiominaisuuksiltaan” juurikaan tavallisesta polttomoottoriautosta, sillä pidemmällä matkalla auto kulkee sähkön loppuessa polttoaineen voimin.

“Vetomassa voi tulla joissakin ladattavissa hybrideissä vastaan, mutta pääasiassa esimerkiksi katumaastureilla ja isommilla maastureilla saa vetää peräkärryä siinä missä muillakin autoilla. Tavallisissa hybrideissä tilanne kannattaa tarkistaa myös tapauskohtaisesti”, Pietiläinen kertoo.

Sähköautojen kohdalla on hyvä huomioida, ettei ihan jokaiseen sähköautoon saa vetokoukkua. Ja että kuormanveto lisää luonnollisesti sähkönkulutusta – tosin muutamalla lisälatauspysähdyksellä siitäkin selvitään.

Varaudu mökkitien töyssyihin maavaralla

Monessa tapauksessa se mökkimatkan aivan viimeinen pätkä asettaa autolle eniten vaatimuksia. Esimerkiksi sähköautojen matala maavara kannattaa pitää mielessä töyssyisellä mökkitiellä, ellei kyseessä ole sähkömaasturi.

Sähköauton ajoakku sijaitsee usein pohjassa, jolloin se on ottamassa iskua vastaan ensimmäisenä. Hybridiautoissa pohjakosketusta ei tarvitse pelätä, sillä akusto on usein sijoitettu auton kardaanitunneliin tai peräkontin alle. Se ei siis useimmiten ole ensimmäinen asia, joka ottaa iskun vastaan.

“Korkean maavaran katumaasturit ja maasturit ovat kasvattaneet suosiotaan tasaisesti, oli käyttövoima mikä tahansa. Vaikkei mökille kovin monesti vuodessa mentäisikään, niin onhan kaupungeissakin huonokuntoisia tienpätkiä”, Olli Pietiläinen sanoo.

Mikä tahansa auto sopii mökkiautoksi, jos tilanne sen sallii

Näin on. Jos mökille menee asvaltoitu tie, niin periaatteessa kaksipaikkainen pikkusporttikin voi olla oiva “mökkiauto”. Muutoin kannattaa pohtia tapauskohtaisesti, mitkä ovat sinun mökkitiesi ja -matkasi asettamat vaatimukset autolle.

Laajan valikoiman mökkiautoja löydät Sakan sivuilta. Tutustu valikoimaamme ja löydä sinulle sopiva auto!
 

Lue myös:

    Uusimmat