Netanjahu aikoo välittömästi kieltää al-Jazeeran lähetykset Israelissa – Yhdysvallat: "Huolestuttavaa"

Netanjahu ajaa mediaa rajoittavaa lakia 1:44
Video: Netanjahu ajaa mediaa rajoittavaa lakia

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ilmoittaa aikovansa välittömästi kieltää uutiskanava al-Jazeeran lähetykset Israelissa. 

Hieman aiemmin Israelin parlamentissa meni läpi laki, joka antaa mahdollisuuden sekä kieltää ulkomaalaisten kanavien esittämisen, että sulkea niiden toimistot Israelissa, jos niiden katsotaan olevan haitaksi kansalliselle turvallisuudelle.

Laki meni läpi luvuin 70–10.

Netanjahu oli jo aiemmin kertonut ryhtyvänsä toimeen heti lain hyväksymisen jälkeen.

Israel on aiemmin syyttänyt Gazassa kuolleita ja haavoittuneita al-Jazeeran toimittajia ja avustajia äärijärjestö Hamasissa toimimisesta. Israelin joukot ovat taistelleet Gazassa Hamasia vastaan lokakuusta asti.

Al-Jazeera on voimallisesti kiistänyt Israelin esittämät väitteet ja syyttänyt Israelin järjestelmällisesti ottaneen al-Jazeeran toimittajia kohteekseen Gazan kaistalla.

Yhdysvaltojen Valkoinen talo ilmoittaa olevansa huolissaan Israelin aikomuksesta kieltää uutiskanavan lähetykset maassa. Valkoisen talon lehdistösihteeri Karine Jean-Pierre kuvaili päätöstä huolestuttavaksi.

Myös lehdistönvapausjärjestö Committee to Protect Journalists (CPJ) on ilmaissut viestipalvelu X:ssä huolensa Israelin päätöksestä ja sanoo sen lisäävän itsesensuurin ilmapiiriä sekä lehdistöön kohdistuvaa vihamielisyyttä, jotka ovat muutoinkin kiihtyneet Gazan sodan alkamisen jälkeen.

Israelin joukot vetäytyivät Al-Shifan sairaalasta – jäljellä vain rauniot ja ruumiita 0:49
Israelin joukot vetäytyivät Al-Shifan sairaalasta – jäljellä vain rauniot.

Lue myös:

    Uusimmat