Mainos

Pääministeri: Brysselissä välitön vaara Pariisin kaltaisesta iskusta

1:05

Brysselin terroriluokituksen nostamisen syynä oli välitön riski samanlaisista räjähteillä ja aseilla tehtävistä terrori-iskuista kuin Pariisissa, kertoo Belgian pääministeri Charles Michel.

Terroriluokitus nostettiin viime yönä korkeimmalle mahdolliselle tasolle Brysselin lisäksi kaupungin lentokentällä sekä Vilvoorden lähiössä, jossa asuu paljon maahanmuuttajia.

Brysselin metro on tänään suljettu ja ihmisiä on kehotettu välttämään paikkoja, joissa on paljon väkeä. Jalkapallon kahden ylimmän sarjatason ottelut viikonlopun ajalta on määrä perua, ja myös suositun rockmuusikon Johnny Hallydayn konsertti on peruttu. Osassa kaupunkia kaduilla partioi sotilaita.

Brysselin turvaluokitus oli korkeimmalla tasolla edellisen kerran toukokuussa viime vuonna, kun aseistettu mies ampui neljä ihmistä juutalaismuseossa. Sitä ennen turvaluokitus nostettiin ylimmälle tasolle vuoden 2008 vaihteessa.

Neliportainen uhkaluokitus on ollut käytössä vuodesta 2006.

Pariisin epäillyn iskijän uskotaan piileskelevän Belgiassa

Belgiassa on nostettu syytteet kolmea ihmistä vastaan, joita epäillään osallisuudesta Pariisissa viikko sitten tehtyihin terrori-iskuihin. Kahden heistä epäilleen auttaneen yhdeksi iskun tekijöistä epäiltyä Salah Abdeslamia pakenemaan.

Brysselissä asuvan Abdeslamin uskotaan olevan Belgiassa, ja häntä etsitään kaikin keinoin. Abdeslamin veli Brahim Abdeslam räjäytti itsensä yhdessä Pariisin itsemurhaiskuista. Ranskan poliisi pysäytti kolmeen otteeseen autoon, jossa Abdeslam ja kaksi muuta miestä palasivat Ranskasta Brysseliin. Auto päästettiin kuitenkin joka kerta jatkamaan matkaansa.

Abdeslamilla oli myös tiiviit yhteydet iskujen pääsuunnittelijaksi epäiltyyn Abdelhamid Abaaoudiin, joka kuoli keskiviikkona poliisin luoteihin. Kumpikin varttui Brysselin köyhässä Molenbeekin kaupunginosassa, jota pidetään ääriajattelun pesänä. Kumpikin oli myös taistellut Isisin riveissä Syyriassa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.