Mainos

Pääekonomisti: Ilman uutta hallitusta Kreikka ei koskaan palaa kasvu-uralle

Kreikan parlamentti hyväksyi tukiohjelman ehtona vaaditut lakiuudistukset äänin 229–64. Eteenpäin voidaan mennä kuitenkin ainoastaan hallitusta vaihtamalla, arvioi Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju Huomenta Suomessa.

– Ei tästä hyvää saada aikaiseksi niin kauan kuin tällainen hallitus on Kreikassa. Hallituksen pitää vaihtua, sillä pääministeri Tsipras on sanonut, ettei usko tähän ohjelmaan, Kangasharju sanoo.

Kangasharjun mukaan epäusko lainoittajien ohjelmaa kohtaan tarkoittaa, ettei Kreikka tee itsenäisesti mitään, ainoastaan täyttää siltä vaaditut minimiehdot.

– Jos näin tehdään, ei Kreikka palaa kasvu-uralle koskaan, Kangasharju jatkaa.

Täysstoppi

Kangasharju toteaa, että esimerkiksi vuonna 2010 Kreikka uudisti rakenteitaan muita EU-maista enemmän. Suomi löytyy samaisen listauksen häntäpäästä. Syrizan vaalivoitto tammikuussa pysäytti maan lupaavan kasvun.

– Kyllä Kreikassa oltiin parempaan päin menossa ja Kreikka olisi selvinnyt kaikesta tästä, jos maassa olisi ollut hallitus, joka olisi jatkanut näitä uudistuksia.

Nyt Kangasharju tarjoaakin lääkkeeksi Kreikalle velkojen leikkaamista tai lainojen takaisinmaksuajan pidentämistä.

– Silloin velkakestävyys näyttäisi juuri ja juuri kestävältä. Toisaalta se toisi näköalan paremmasta, että nämä luvut joskus tulisivat niin inhimillisiksi, että kaikki julkiset rahat eivät mene korkoihin, vaan jäisi rahaa myös sosiaaliturvaan.

Kaikki riippuu Kangasharjun mielestä nyt Kreikasta. Asenteiden pitää muuttua ja uudistusten alkaa, muuten Kreikan uskottavuus, luottamus ja tulevaisuuden näköalat "heittävät häränpyllyä".

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.