Oviaukon puhkaisu kantavaan seinään?

Miten tuetaan oviaukko joka puhkaistaan kantavaan tiiliseinään? Uuden kylpyhuoneen rakentaminen varaston puolelle on alkamassa ja vain tämä pulma vaatii vielä ratkaisun. Kaikki työt tehdään itse tai kavereiden avustuksella. Anna hyviä neuvoja, kiitos.
t.Mari

Kiitoksia kysymyksestä. Oletan, että kyseessä on omakotitalo. Jos ei ja on asunto-osakeyhtiö, tulee hallitukselle antaa tieto ja merkintä pöytäkirjaan. Kantavan seinän muutoksiin tulee tehdä suunnitelma eli piirros ja lujuuslaskelma. Lisäksi tarvitaan rakennustarkastusviranomaiselta hyväksyntä em. suunnitelman pohjalta. Yhtiössä seinät omistaa siis yhtiö. Asukkaalla on vain oikeus asua.

Omassa talossa on syytä olla yhtä huolellinen. Periaatteessa aukon teko on yksinkertaista, mutta riskit suuret. Sekä oman turvallisuuden että jälleenmyyntiarvon vuoksi tulee suunnitelma dokumentoida eli antaa ammattilaisen tehdä. Viimeistään asunnon myynnin yhteydessä tähän käytetty raha tulee takaisin. Kavereiden apuun en tässä suunnitelman osalta luottaisi ellei kaveri satu olemaan rakennusinsinööritasoinen.

Suosittelen teräspalkkia aukon yläreunaan siten, että molemmat päät uppoavat seinärakenteeseen aukon molemmin puolin yhtä paljon eli palkki on ainakin 60cm pidempi kuin aukko. Tämä ja koko tukirakenteen asentamistapa riippuu aukon leveydestä sekä seinän materiaalista.

Terveisin Sakke

palaute:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja