Mainos

Ovi auki, kaasu pois päältä ja pöydän alle piiloon

Luonnonkatastrofin uhan varjossa eläminen on Japanissa arkipäivää. Maa on varautunut hyvin mullistuksiin, koska katastrofeista on otettu opiksi.

Infrastruktuuria on vahvistettu rakentamalla suojavalleja tulvien ja maanvyörymien varalta. Turvallisuusharjoituksia järjestetään usein ja viranomaiset on koulutettu niin, että evakuointi ja hätäavun jakelu sujuvat nopeasti.

Japanilaiset tietävät itsekin, miten toimia. Pullovedellä, kuivamuonalla, taskulampulla ja varapattereilla varustettu reppu on hyvä pitää lähellä ulko-ovea. Varakenkäpari sängyn vieressä ja polkupyörä pihalla takaavat, että liikkuminen onnistuu keskellä tuhoa. Koululaiset säilyttävät suojakypäriä pulpettiensa alla.

Kun järistys iskee, tippuvilta esineiltä suojaudutaan pöydän alle. Kaasu kytketään pikaisesti pois päältä ja ovi jätetään raolleen, ettei se jumiudu kiinni.

Monet tilaavat maanjäristyksestä varoittavia viestejä kännykkäänsä ja kaupasta saa erityisiä hätäpakkauksia järistystä varten. Perheitä kehotetaan sopimaan kohtaamispaikka siltä varalta, etteivät puhelimet toimi.

Japani on pystynyt varautumaan maanjäristyksiin poikkeuksellisen hyvin varakkuutensa ansiosta. Ydinvoimalat ja luotijunat menevät automaattisesti pois päältä, kun maa järisee. Myös talot on rakennettu kestämään järistyksiä.

Rakennusten turvallisuutta kohentaa japanilaisten lainkuuliaisuus, sillä korruptoituneissa maissa turvamääräyksistä joustetaan herkästi.

(MTV3 - STT - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.