Ovatko tietosi väärin Väestörekisterissä? Tässä syy!

Väestörekisteriin tulvi palautetta viime viikolla, kun Koti-osio julkaisi jutun Tarkasta tietosi -palvelusta. Osa kansalaisista on huomannut, että tiedoissa on ollut aukkoja tai jopa väärää tietoa – tietopalveluiden johtaja Riitta Hagren Väestörekisteristä kertoo, miksi.

Sadattuhannet suomalaiset kävivät viime viikolla katsomassa Väestörekisterin Tarkasta tietosi -palvelun avulla, mitä Väestörekisterissä lukee heidän kohdallaan Koti-osion kirjoittaman jutun ansiosta. Tietopalveluiden johtajan Riitta Hagrenin mukaan palvelu ruuhkautui ennennäkemättömällä tavalla.

– Kun koko viime vuonna tietojaan tarkisti 36 000 ihmistä, vieraili sivuilla esimerkiksi 14. kesäkuuta 91 000 tuhatta ihmistä. Tämän vuoksi ihmiset joutuvat odottamaan vastauksia kysymyksiinsä tavanomaista kauemmin – palauteryöppy on nimittäin ollut melkoinen ja kävijäpiikki on ollut meille opettavainen kokemus, Hagren toteaa.

Palvelu on toiminut pankkitunnuksilla vasta vuoden verran, aikaisemmin omat tietonsa pystyi tarkistamaan sähköisen henkilökortin avulla.

– Onhan jokaisen kansalaisen perusoikeus tietää, millaisia tietoja hänestä kerätään, Hagren sanoo ja on hyvillään, että palvelu on herättänyt kansalaisten mielenkiinnon.

Väestörekisteriin kerätyt tiedot voivat tuottaa myös yllätyksiä.

– Toisinaan jätämme kansalaisten tiedoista julkaisematta asioita, jotka eivät ole heidän oman etunsa mukaisia. Tällaisia ovat esimerkiksi alaikäisten ottolasten rekisterit – moni on kokenut aikamoisen yllätyksen 18-vuotiaana, kun kaikki tiedot ovat tulleet julki, Hagren kertoo.

Väärät tiedot rekisterissä?

Osa suomalaisista koki yllätyksen tietoja katsellessaan – virheelliset osoitteet ja puuttuvat vanhemmat kummastuttivat monia.

– Toki virheitä aina syntyy, mutta esimerkiksi väärä osoite voi johtua siitä, että lapsuudenkodin osoitetiedot ovat muuttuneet vuosien aikana ja siten päivittyneet rekisteriin.

Väestörekisterin tietoja ryhdyttiin siirtämään sähköiseen muotoon vuonna 1971, jonka vuoksi esimerkiksi vanhemman väestön isän ja äidin tiedot saattavat olla puutteellisia, tai jopa puuttua kokonaan. Näin oli pitkään esimerkiksi Hagrenin itsensä kohdalla.

– Isäni tietoja ei näkynyt omissa tiedoissani ennen ollenkaan, ne päivittyivät sinne vasta hänen kuoltuaan, Hagren kertoo..

Kuvat: Lehtikuva

Hannele Järvelä/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat