Outokummun kaupungille sakkoja

Myös yksi kaupungin työntekijä tuomittiin sakkoihin ympäristön turmelemisesta.

Joensuun käräjäoikeus tuomitsi Outokummun kaupungin 14000 euron yhteisösakkoon tuottamuksellisesta ympäristön turmelemisesta. Ympäristörikoksesta ei ole aiemmin määrätty yhteisösakkoa julkisyhteisölle.

Lisäksi yksi kaupungin työntekijä tuomittiin samasta rikoksesta 40 päiväsakkoon eli maksamaan 2040 euroa.

Outokummun vanhan jäähallin säiliöistä karkasi vuosina 2002-2003 yhteensä kaksi tonnia vaarallista, yläilmakehän otsonikerrosta tuhoavaa freonia. Päästö oli 14 prosenttia koko Suomen vuosittaisista freonipäästöistä.

Outokummun kaupunginjohtaja Pirjo Puustjärvi otti Joensuun käräjäoikeuden päätöksen yhteisösakosta vastaan rauhallisesti. Hänen mukaansa pahaa osattiin pelätä.

-Eihän yhteisösakkoa olisi haluttu, mutta henkilökohtaisesti pelkäsin summan olevan jopa isompi jos sakko määrättäisiin, sanoi Puustjärvi STT:lle puhelimitse.

Oikeus oli Puustjärven mukaan ottanut kuitenkin summassa huomioon kaupungin taloudellisen tilanteen ja viime vuosien tappiolliset tilinpäätökset. Ensi viikolla kaupungin on määrä pohtia mahdollista tyytymättömyysilmoituksen jättämistä käräjäoikeuden päätöksestä. Päätöksen hovioikeuteen valittamisesta tekee Outokummun kaupunginhallitus. Se kokoontuu 16. toukokuuta.

Vuonna 1995 voimaan tullut laki oikeushenkilön rangaistusvastuusta antoi mahdollisuuden tuomita yhteisö, säätiö tai muu oikeushenkilö yhteisösakkoon, jos sen toiminnassa on tapahtunut rikos. Laki sisälsi harkintaperusteen, jonka mukaan sakko voidaan jättää tuomitsematta.

Yhteisösakko tuomitaan määräeuroin. Sakon alin määrä on 850 ja ylin 850000 euroa. Sakon määrään vaikuttavat oikeushenkilön laiminlyönnin laatu ja laajuus tai johdon osuus sekä oikeushenkilön taloudellinen asema.

Uusien, vuoden 2003 säännösten mukaan myös työturvallisuusrikoksesta voidaan tuomita yhteisösakko. Yrityksen rangaistusvastuuta ympäristörikoksissa aiotaan laajentaa. Yritys, joka saattaa vaarallisia päästöjä ympäristöön ja aiheuttaa henkilölle ruumiinvamman tai kuoleman, voi joutua tulevaisuudessa maksamaan yhteisösakkoa pahoinpitelystä tai kuoleman- tai vammantuottamuksesta.

Fortum Oil Oy (nykyisin Neste Oil Oyj) selvisi huhtikuun lopussa ilman yhteisösakkoa. Kyseessä oli Naantalin jalostamon öljyvuoto joulukuussa 2001.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 06.05.2005)

Lue myös:

    Uusimmat