Outo sairaus: nainen nukkuu kuukauden putkeen!

21-vuotias Lily Clarke sairastui Kleine-Levinin oireyhtymään 17-vuotiaana. Outo sairaus saa hänet vetelemään sikeitä jopa kuukauden putkeen.

21-vuotias Lily Clarke kärsii erikoisesta Kleine-Levinin syndroomasta, jonka vuoksi hän voi nukahtaa jopa kuukaudeksi kerrallaan. Merkittävät ajankohdat, kuten syntymäpäivät ja tärketä tentit vilahtavat ohi, kun Clarke vetelee sikeitä heräten vain hetkeksi syömään ja juomaan.

Kolmen vuoden aikana Clarke on tavannut useita eri asiantuntijoita, mutta diagnoosi löytyi vasta kun hänen äitinsä luki brittilehti Daily Mailin sivuilta samanlaisista oireista kärsivästä tytöstä.

– Oli todellinen helpotus löytää joku, joka ymmärsi oireet ja tiesi mistä puhuin, Lilyn äiti Adele kertoo Dailymail-lehden haastattelussa.

Oireet alkoivat luisteluretkellä vuonna 2007.

– Lily oli hiljainen ja toisteli, että hänellä on outo ja huono olo. Luulin, että hän on vain vilustunut, Adele Clarke jatkaa.

Luisteluretken jälkeen äiti ja tytär menivät ravintolaan syömään, mutta Lily ei pysynyt hereillä pöydän äärellä. Kun he pääsivät kotiin, nuori nainen nukkui seuraavat 25 päivää 23 tuntia vuorokaudessa heräten vain syömään ja juomaan.

Päivät kuin unta

Vaikeaan sairauteen ei ole löydetty parannuskeinoa ja tilanne on hankala.

– Lilyn aivot eivät kykene käsittelemään tietoa samalla tavoin kuin ennen. Kun hän nukkuu, unet ovat todentuntuisia. Hereillä ollessaan hän taasen kärsii hallusinaatioista, eikä mikään tunnu todelliselta, Adele Clarke kertoo.

Kun Lily on hereillä, perhe ei ota vastaan vieraita ja he pyrkivät pitämään talon mahdollisimman hiljaisena. Lisäksi Lily katselee tuttuja lastenelokuvia uudelleen ja uudelleen.

Yleisempi miehillä

Kleine-Levinin oireyhtymä on yleisempi teinipojilla ja nuorilla miehillä ja se aiheuttaa muun muassa liikaunisuutta, ylensyömistä ja käytöshäiriöitä. Myös hallusinaatiot ovat mahdollisia.

Oireet voivat kestää kerrallaan jopa kuukausia, mutta oireilun jälkeen syndroomaa sairastavat voivat käyttäytyä normaalisti pitkiäkin jaksoja.

Oireyhtymä on yhdistetty myös narkolepsiaan.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja