Oulun Lipolle miesten pesimestaruus

Oulun Lippo voitti odotetusti pesäpallon miesten Suomen mestaruuden tänään. Oulu otti mestaruuden suoraan kolmella voitolla.

Kaisaniemen Tiikerit joutui myös tänään kolmannessa loppuottelussa alakynteen vahvaa oululaisjoukkuetta vastaan. Yhden jakson Tiikerit pystyi pelaamaan tasan, kaikki muut viisi jaksoa Oulu voitti pelatuissa kolmessa loppuottelussa. Kotijoukkueen voittonumerot olivat sateisessa ja koleassa säässä 1-0 (4-1, 2-2).

Oulun voitto ratkesi, kuten kauden muissakin otteluissa erittäin pitävään ulkopeliin. Joukkueesta löytyi myös lyöntivoimaa ylivoimaisesti eniten supersarjalaisista.
-Nämä finaalit olivat tasaista ja tiukkaa vääntöä. Kahden ottelun jaksot voitettiin vain yhdellä juoksulla ja nyt pelattiin toinen jakso tasoihin. Tämän päivän ensimmäinen jakso (4-1) oli meiltä paras Tiikereitä vastaan, Oulun pelinjohtaja Jari Alasmäki kuvaili tasaisia loppuotteluja.

Tiikerit sai kolmanteen loppuotteluun hyvän alun, kun Jari Tyynelä iski johtojuoksun. Oulun vasuriosastoon kuuluva Mikko Vainionpää kuittasi kuitenkin nopeasti lyömällä tasoittavalla kolmospuolelta läpi kahden juoksun arvoisesti.

Yllättävää Oulun otteista löytyi etenijätilastosta. Kotijoukkueen pelätty kärki Antti Vihtkari-Janne Vuorinen ja kolmantena lyönyt korkeiden pomppujen iskijä Timo Keränen ei kulkenut toivotulla tavalla. Vaikeuttajana oli erityisesti hyvin pelannut Tiikerien ulkokenttä.

Kopittelija Suorsa kiersi kenttää

Parhaiten kotijoukkueen kenttää kiersi yleensä kopittelijoihin kuuluva Panu Suorsa, jonka Tiikerit päästivät kentälle taktisilla pudotuksilla. Myös jokerietenijä Tomi Latvala liikkui hyvin tuomalla Suorsan tavoin kaksi juoksua.

Avainpelaajiin lukeutui hyvään syysvireeseen päässyt jokerikotiuttaja Juha Kalajanniska iskemällä väkisin kaksi juoksua. Toinen niistä nosti Lipon tasanumeroihin toisella jaksolla. Oulun ykkönen loppuotteluissa oli lukkari Jukka Holttinen. Vaikeat syötöt ja kova heittomylly varsinkin kakkospuolelle sieppari Vainionpään ja kakkosvahti Keräsen kanssa piti etenijän tiukasti pesässä. Myös hienot kotiutuslyönnit kuuluivat Holttisen laajaan valikoimaan.

-Vaikka meillä on paljon hyviä pelaajia, niin Holttinen on ainakin omissa papereissani vuoden pelaaja, pelinjohtaja Alasmäki antoi tunnustusta kokeneelle lukkarille, joka voitti aikaisemman SM:n vuonna 1991 Imatran joukkueessa. Tiikerit ei pelannut huonosti, mutta jäi Liposta kuitenkin kaikilla osa-alueilla.

Tiikerit liikaa Eerikäisen varassa

-Lippo pystyi rakentamaan paremmin tilanteita ja heiltä löytyi myös kotiutusvoimaa enemmän. Meillä kotiutukset olivat liiaksi yhden miehen (Simo Eerikäinen) varassa. Oulu oli kauden paras joukkue myös ulkopelissä, Tiikerien pelinjohtaja Pasi Niemelä antoi tunnustusta oululaisille.

Niemelän mukaan Tiikerien unelman kaatoi kakkoskärjen puuttuminen.
-Sitä rakennettiin alkukaudesta, mutta toisen pääkotiuttajan Jari Keski-Heikkilän loukkaantuminen sotki suunnitelmat.

Jari Alasmäen mukaan Lipon kausi päättyi täysin suunnitelmien mukaisesti.
-Harjoittelimme viime talvena varmasti enemmän kuin mikään muu joukkue. Toistoja tehtiin toistojen perään. Onnistumisten ja varmuuden seurauksena myös henkinen kantti kasvoi hurjasti, Alasmäki iloitsi ensimmäisestä miesten Suomen mestaruudestaan. Juniori-ikäluokissa hän on aikaisemmin saavuttanut kuusi mestaruutta valmentajana ja pelinjohtajana.