Oulun asuntomessut puntarissa

Ylikalliita unelmia vai uusia malleja hyvälle asumiselle?

Kun nyt syyskuun alussa käynnistyy 15. esitysvuotemme, tulemme tarkastelemaan erityisesti hyvää asumista. Asiantuntijana ja hyvän asumisen ylitarkastajana tulee toimimaan Katja Soini. Hän on teollinen muotoilija, joka tekee parhaillaan väitöskirjaansa Taideteollisessa korkeakoulussa. Häntä kiinnostaa tulevaisuuden tuotteiden vuorovaikutteinen suunnittelu yhteistyössä erilaisten ihmisten, ja erityisesti tuotteiden tulevien käyttäjien, kanssa. Hän oli päätutkijana kerrostalon "Asukaslähtöisen perusparantamisen kehitystarpeet" -tutkimuksessa, jonka pohjalta käsitellään monien pelkäämää putkiremonttia syksyn ohjelmissa.

Mitä sitten tarkoittaa hyvä asuminen, Katja?

"Se on aika moniulotteinen juttu. Tarkastelen sitä nimenomaan asukkaan näkökulmasta. Puhun niin sanotusta käyttäjäkeskeisyydestä, jossa ovat lähtökohtana asukkaiden tarpeet ja heidän näkökulmansa. Ne määrittelevät hyvän asumisen. Tulen etsimään siitä käytännön esimerkkejä ja kokemuksia."

Tässä alkupaloiksi Katjan arvioita muutama viikko sitten päättyneiltä Oulun asuntomessuilta, joilla vieraili 121 110 kävijää.

Oulun asuntomessut poikkesivat hiukan aikaisemmista. Tällä kertaa panostettiin erityisesti yksilölliseen asumiseen. Pakettitaloja ei juuri nähty. Alueella on mosaiikkimaista rakentamista ja sen osat poikkeavat toisistaan: yhdellä on rakennettu puusta, toisella kivestä. Arkkitehtuuri on huomiota herättävää - yhtenä yksityiskohtana huomiota kiinnittivät puurakentamispuolella runsaasti käytetyt säleiköt, jotka paitsi luovat moni-ilmeisyyttä myös viilentävät sisätiloja. Siinä on yksi esimerkki siitä, kuinka arkkitehtuuri voi tukea hyvää asumista ja elämistä.

Tarkastuskohde 1.

Rantapääsky

4h + k + khh + s 189 m2

Kustannusarvio 344 870 €

Näytteilleasettaja: Lappli-Talot Oy

Ensimmäiseksi tässä talossa kiinnittää huomiota mahtava, avara sisääntulo.

Keittiö on poikkeuksellisen täydellisesti varusteltu ja yhteys ruokailutilaan toimii hyvin. Työtilaa on paljon ja käytännön ratkaisut toimivia. Talon omistava pariskunta on asunut Yhdysvalloissa ja sieltä saadut vaikutteet taitavat näkyä keittiössä - on niin laatua ja tilaa kuin jyhkeitä elementtejäkin. Ja ilmeisesti keittiö on myös tarkoitettu käytettäväksi, ei vain näytettäväksi?

"Kyllä asia näin on," Juha Jokiniva myöntää. "Olemme viikolla molemmat kiireisiä ja illat venyvät usein pitkiksi, joten viikonloppuna sitten rentoudutaan laittamalla hyvää ruokaa... ja nauttimalla siitä!"

Alakertaan haluttiin avara tila ja siksi keittiö ja ruokailutila ovat yhteistä tilaa. Avaruutta lisää myös kahden kerroksen korkuinen, avoin tila.

Kodinhoitohuone on yläkerrassa kuten makuuhuoneetkin: sinnehän se pyykki kertyy ja siellä puhtaita vaatteita ja muita tekstiilejä säilytetään - turha niitä on kerrosten väliä kuljetella!

Tarkastuskohde 2.

Villa Iivi

6h + k + khh + s

235 m2 + at 55 m2

Kustannusarvio (ilman tonttia) 916 390 €

Näytteilleasettaja: Lammi-Kivitalot Oy

Mitä mahtaa pitää sisällään talo, joka on maksanut miljoona euroa? Mitä sillä rahalla saa?

Sillä saa 354 neliön edustuskodin. Tämän nelihenkisen perheen isä työskentelee rakennusalalla ja äiti on taiteilija - ja niinpä koko talo onkin taideteos. Kolmikerroksisena se leikittelee luonnonvalolla ja –materiaaleilla. Kiveä ja jalopuuta on käytetty paljon. Hauskoja yksityiskohtia riittää; yksi sellainen on esimerkiksi 3. kerroksen "komentosilta", jolla voi käydä rauhoittumassa ja ihailemassa merimaisemia. Takapihalta löytyy taiteilija-äidille ateljee.

Omakotiunelmien lisäksi messuilla oli arkisempiakin asuntoja. Esimerkkejä hyvästä asumisesta löytyy myös kerrostaloista.

Tarkastuskohde 3.

As.oy Oulun Fokkatorni

32 huoneistoa

49... 140 m2

Näytteilleasettajat:

Sato-Rakennuttajat Oy

Rakennus-Forum Oy

Tämän huippunykyaikaisen kerrostalon asukkaat arvostavat ikkunoista avautuvia, upeita maisemia. Asuntojen pohjaratkaisut ovat...mielenkiintoisia. Sokkeloisuus ja ikkunoiden paljous asettavat aika tavalla haasteita sille, joka haluaa saada niistä erityisen mukavia.

Hyvän asumisen tarkastajan yhteenveto:

Oulun asuntomessut keskittyivät selkeästi kalliiseen edustusasumiseen. Ne saavat Katjalta kolme tähteä viidestä. Hyvää on yksilöllisyys ja itse alueen pitkän tarinan tuoma ympäristön oikea elävyys. Arvosanaa kuitenkin laskee selvästi se, että ratkaisu ei mahdollista monimuotoista asumista: alue sopii ainoastaan tietyssä elämänvaiheessa olevalle, poikkeuksellisen varakkaalle väelle.

(JKA 2.9.2005)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja