Otsonaattoreita kaupitellaan koronaviruksen torjuntaan ‒ Tukes älähti: Älä käytä, voi olla hengenvaarallinen

Suomalaisten terveysongelmat ehkä kasaantumassa syksyyn:"Meidän pelkomme on, että kuolleisuus nousee" 4:10
Videolla kerrotaan, että suomalaisten terveysongelmat saattavat kasautua syksyyn.

Otsonikaasua tuottavia laitteita eli otsonaattoreita kaupataan tällä hetkellä aktiivisesti koronaviruksen torjuntaan. Tukes varoittaa, että niistä ei ole tutkimusnäyttöä koronaviruksen torjunnassa ja lisäksi osa otsonaattoreista tuottaa otsonikaasua niin tehokkaasti, että laitteet voivat olla asiantuntemattoman henkilön käsissä hengenvaarallisia.

Otsonaattorit ovat otsonikaasua tuottavia laitteita, joita kaupitellaan esimerkiksi virusten, sienien ja homeiden torjuntaan työ- ja asuintiloista, autoista tai rakenteista. Koronavirusepidemian aikaan otsonaattoreita on kaupattu myös viruksen torjuntaan.

Tukes kuitenkin varoittaa, että laitetta ei kannata haksahtaa ostamaan.

‒ Otsonointia ei tule käyttää koronaviruksen torjuntaan, koska sen tehokkuudesta virusta vastaan ei ole tutkittua tieteellistä näyttöä ja pahimmillaan otsonaattorin käyttö voi aiheuttaa hengenvaaraa, Tukesin tiedotteessa kirjoitetaan. 

Tukes kertoo, että otsoni aiheuttaa jo pieninä pitoisuuksina terveyshaittoja, esimerkiksi ärsyttää hengitysteitä. Lyhytaikainenkin altistuminen voi heikentää keuhkojen toimintaa tai pahentaa astmaa.

Otsonointia voidaan hyödyntää tapauskohtaisesti hajujen poistossa esimerkiksi savuvahinkojen yhteydessä. Tällöin otsonointi pitää Tukesin mukaan teettää ammattilaisella.

Viranomaiset ovat havainneet, että kuluttajille ei ole aina opastettu riittävästi laitteen turvallista käyttöä ja kerrottu otsonin terveysvaaroista.

Lue myös:

    Uusimmat