Orpo: SAK:n ilmoittamat toimet kohtuuttoman kovia

SAK:lta uhkaus: Ensi torstaina koko Suomessa laaja lakko, jos hallitus ei tule vastaan 34:55
SAK:lta uhkaus: Ensi torstaina koko Suomessa laaja lakko, jos hallitus ei tule vastaan

Orpon mukaan hallitus ei ole valmis viemään kaikkia uudistuksiaan yhteen neuvottelupöytään.

SAK:n ilmoittamat työtaistelutoimet ovat kohtuuttoman kovia ottaen huomioon Suomen taloudellisen tilanteen, sanoo pääministeri Petteri Orpo (kok.).

SAK:n jäsenliitot kertoivat torstaina toteuttavansa 14. joulukuuta laajoja poliittisia työtaistelutoimia, ellei hallitus avaa palkansaajajärjestöille tietä aitoihin neuvotteluihin ja keskeytä kesken olevien sosiaaliturvan leikkausten valmistelua kuten ansiosidonnaisen porrastamista.

Orpon mukaan uudistukset ovat välttämättömiä, jotta Suomeen saadaan lisää työpaikkoja ja ihmiset voivat työllistyä. Pääministerin mukaan hallitus tavoittelee Suomeen 100 000 uutta työpaikkaa ja julkisen talouden vahvistamista 1,5 miljardilla eurolla.

– Nämä eivät heikennä mielestäni palkansaajan tai työntekijän asemaa, Orpo sanoi toimittajille eduskunnassa.

Orpo toivoo avauksia talouskasvusta

Orpo toivoi kuulevansa mielellään enemmän ehdotuksia siitä, millä muilla kuin hallituksen ehdottamilla keinoilla Suomeen saadaan työpaikkoja ja kasvua.

– Niitä kuuluu vähän tai ei ollenkaan. Me olemme valmiita keskustelemaan jokaisesta toimenpiteestä, millä saadaan työpaikkoja ja julkista taloutta kuntoon ja millä saadaan suomalaisille intoa lähteä töihin. Tämä ovi on koko ajan auki, Orpo sanoi.

Orpon mukaan hallitus ei ole valmis viemään kaikkia uudistuksiaan yhteen neuvottelupöytään, vaan uudistukset etenevät omissa valmisteluissaan.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoi, ettei SAK voi neuvotella pelkästä palkkamallista, vaan järjestön on voitava keskustella ja sopia myös muista kokonaisuuteen kiinteästi kuuluvista asioista.

– Me emme vie näitä asioita yhteen pöytään. Meillä nämä uudistukset menevät jokainen omassa lainsäädännössään, omassa työryhmässään ja omassa valmistelussaan. Tämä on se linja mikä on valittu, ja jokaisen niiden osalta me olemme valmiit käymään keskusteluja. Mutta se, että tulisi yhteinen iso pöytä, jossa olisi kaikki hallituksen uudistukset, se ei ole mahdollista. Me emme kokoa näitä asioita samaan pöytään, Orpo sanoi.

Orpon mukaan myös työmarkkinajärjestöjen ääntä on kuultu hallituksen uudistuksia valmisteltaessa.

– Meillä on kaikista hallituksen uudistuksista työryhmät, joissa työmarkkinaosapuolet ovat mukana asiantuntijoina. Näistä keskustellaan. Niissä on mahdollisuus tuoda esiin omia näkökulmia, ja kun nämä esitykset aikanaan valmistuvat, niitä otetaan niissä huomioon, Orpo sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat