Oppositiopoliitikko Violetta teljettiin "lääketieteellisen vankilaan" – dokumentti kertoo, kuinka koronaa käytettiin Putinin vaaliaseena

Violetta yritti päästä ehdokkaaksi aluevaaleissa Venäjällä – passitettiin koronasairaalaan, vaikka ei ollut edes sairastunut 2:16
Katso video: Oppositiopoliitikko Violetta Grudina soitti vaalipäällikölleen videopuhelun ollessaan "koronasairaalassa"

Naiset Putinia vastaan -dokumenttielokuva kertoo kolmesta naisesta, jotka kuuluvat oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin liikkeeseen. Kaksi heistä yrittää asettua ehdolle Venäjän vuoden 2021 parlamenttivaaleissa, mutta viranomaiset tekevät kaikkensa estääkseen Putinin vastaehdokkaat.

Violetta Grudina, 31, yritti päästä ehdokkaaksi Venäjän paikallisvaaleissa opposition ehdokkaaksi 2021. Hän johti Navalnyin liikkeen Murmanskin toimistoa siihen asti, kunnes järjestö kiellettiin Venäjän viranomaisten toimesta.

– Tämä hallinto yritti tuhota minut ja kollegani ympäri maata, Grudina selittää.

Navalnyin liike siis tuhottii, minkä vuoksi parlamenttivaalien aikaan jäljellä oli enää muutama sitoutumaton ehdokas Putinia vastaan. Moni heistä on nainen.

Venäjällä viranomaiset pyrkivät estämään jokaisen oppositioon kuuluvan edes asettumista ehdoille. Grudinan kohdalla tekosyynä käytettiin koronapandemiaa.

Dokumentissa kerrotaan, että venäläisviranomaiset yrittävät pakottaa Grudinan sairaalaan, jotta häntä voidaan hoitaa viruksen vuoksi, jota hänellä ei ole. Paikallislehtien otsikot väittävät, että Grunida yrittää tartuttaa ihmisiin koronaa.

– Viranomaiset käyttävät kaikkia mahdollisia keinoja vaientaakseen minut ja estääkseen ehdokkuuteni.

Sairaalasta käsin Grudina ei pysty rekisteröitymään ehdokkaaksi.

"Lääketieteellinen vankeus"

Grudinaa vastaan on nostettu syyte, jonka tuomio astuu voimaan vain muutama päivä myöhemmin. Kaksi raskaisiin koronasuojausvarusteisiin pukeutunutta henkilöä hakee Grunidan hänen kotoaan koronasairaalaan.

–Tässä on minun kyytini. Terve ihminen viedään koronasairaalaan, Grudina sanoo kuvaamallaan videopätkällä sosiaalisen median kanavilleen.

Sairaalassa Grudina laitetaan töihin keräämään ruokalan tarjottimia. Sairaalasta hän ei pääse pois ennen koronavirustestiä, johon häntä ei päästetä.

Grudinan vaalipäällikkö Natasha päättää vierailla sairaalassa, vaikkei tiedä onko se sallittua.

Natasha puhuu Grudinalle puhelimen kautta sairaalan ulkopuolella. He näkevät toisensa ikkunan läpi.

– En tiedä, kauanko olen täällä. Varmaan loppuun asti. Tunnelman perusteella pitkään. Olen sairaalassa, mutta tämä on sairaalavankila, Grudina sanoo.

– Lanseerasin uuden termin Venäjän poliittiseen elämään. Lääketieteellinen vankila. Tämä on silkkaa kidutusta. He eivät pidä meitä ihmisinä, Grudina sanoo ennen kuin poliisit tulevat häätämään Natashan pois sairaala-alueelta.

Tapaaminen on Natashalle raskas.

– Oli kiva nähdä hänet, mutta tämä vaatii veronsa. He päihittivät meidät helposti, eikä meillä ole hävittävää. Violetta on loukussa. Tämä ei tunnu vaalikampanjalta. Tämä on kuin kidutusta.

Nälkälakon turvin pois sairaalasta

Grudina ollessa teljettynä sairaalaan, hänen vaalitiimillään ei ole muuta vaihtoehtoa kuin sulkea toimisto. He eivät kuitenkaan halua vielä luovuttaa.

Viikkojen sairaalassaolon jälkeen Grudina päättää aloittaa sairaalassa nälkälakon. Hän ei siis syö mitään ja juo pelkkää vettä. Vaalipäällikkö Natasha on päätöksestä huolissaan, mutta hyväksyy sen.

– En toivoisi nälkälakkoa edes viholliselleni. Se on epätoivoinen teko, mutta ei ole muuta keinoa. Keho tekee kuolemaa hitaasti, mutta varmasti. Se on kärsimystä, Grudina sanoo.

Lopulta Grudina pääsee pois sairaalasta nälkälakon turvin. Grudina ja Natasha hankkivat pikaisesti kaikki paperit, jotka hän tarvitsee asettuakseen ehdolle vaaleissa. Asiakirjat hyväksytään.

Grudina on viimeinen Navalnyin ehdokas Venäjällä.

Ilo ei kuitenkaan kestä kauaa. Natasha ja Grunida osallistuvat vaalilautakunnan kokoukseen, jossa Grunidan hakemusta käsitellään.

– Me emme tiedä, mitä siltä voi odottaa.

Kokouksessa Grudina hakemus vaalitilin avaamiseksi evätään. Lautakunnassa kerrotaan Grudinan osallistuneen ääri- ja terroristijärjestön toimintaan, minkä vuoksi hän ei pysty asettumaan ehdolle.

– Häpeällistä, Grudina sanoo lautakunnan jäsenille.

Katso Grudinan reaktio kielteisestä päätöksestä asettua ehdolle alla olevalta videolta.

Violettan lupa asettua ehdokkaaksi aluevaaleissa Venäjällä evättiin – näin hän reagoi lautakunnan päätökseen 2:41


Lue myös:

    Uusimmat