Oppositio ihmettelee: Koronapassi olisi pitänyt valmistella jo keväällä – "Tämä ei ole rakettitiedettä"

3:45
Pitäisikö koronapassi ottaa käyttöön Suomessa ja millä ehdoin? Näin poliitikot vastaavat

Oppositiopuolue Liike Nytin puheenjohtaja Hjallis Harkimo ja oppositiopuolue kokoomuksen varapuheenjohtaja Elina Valtonen kannattavat koronapassin käyttöönottoa Suomessa.

Sekä Valtonen että Harkimo ihmettelevät, miksi hallitus ei ole jo aiemmin selvittänyt koronapassin mahdollisuutta.

– Ihmettelen, että nyt tutkitaan asiaa ja kysellään puolueiden kantoja rokotepassiin. Tämä olisi pitänyt tehdä jo viime keväänä. Silloin olisi pitänyt tutkia rokotepassin käyttöönottoa ja laillisuutta, Harkimo sanoo.

– Jo keväällä olisi voitu käynnistää virkatyönä selvitys rokotepassista ja tehdä samalla perustuslaillinen arvio. Nyt tuntuu, että on istuttu käsien päällä, Valtonen toteaa.

MTV Uutisten kyselyssä koronapassi saa kannatusta kaikilta muilta eduskuntapuolueiden edustajilta perussuomalaisia lukuun ottamatta. 

Myös enemmistö suomalaisista kannattaa koronapassin käyttöönotto elinkeinoelämän keskusliiton EK:n kyselyssä.

Harkimon ja Valtosen mukaan koronapassia voitaisiin käyttää esimerkiksi kulttuuri- ja urheilutapahtumissa ja muissa kokoontumisissa, jolloin yhteiskuntaa ei tarvitsisi sulkea.

– On harmillista, jos vanhentuneilla kriteereillä aletaan taas sulkea yhteiskuntaa. Ei tämä näin voi mennä, eikä meillä ole tähän varaa, Valtonen sanoo.

Koronapassia selvitettiin huhtikuussa

Harkimon ja Valtosen mukaan suurin este koronapassin käyttöönotolle on sen laillisuuden arviointi.

– Totta kai laillisuusasia pitää tarkistaa, mutta en näe tätä kauhean ongelmallisena. Esimerkiksi ajokorttiakaan ei saa ilman lääkärintarkistusta. Muissa maissa tämä jo toimii, joten miksi ei Suomessa, Harkimo kysyy.

– Ei tämän laillisuusarvionkaan pitäisi olla kovin hämmästyttävää, sillä koronapassi on jo hyvin monessa maassa käytössä. Keväällä rokotteita ei ollut tarpeeksi saatavilla kaikille, mutta nyt tilanne on eri.

Hallitus kävi jo huhtikuussa keskustelua korona- tai rokotepassiin liittyen ja kertoi selvittävänsä passin mahdollisuutta.

Ilta-Sanomien mukaan oikeusministeriön huhtikuussa laatimassa virkamiesmuistiossa arvioitiin koronapassin oikeudellisia kysymyksiä ja passin hyötyjä ja haittoja. Muistiota ei kuitenkaan ikinä esitelty eduskunnalle. 

– EU:ssa on jo päätetty, että vihreää passia käytetään matkustamiseen. Ei se vaadi, kuin laillisuusarvion, joka olisi pitänyt selvittää jo puoli vuotta sitten, Harkimo ihmettelee.

– Tämä ei ole rakettitiedettä. Meillä on jo tekninen toteutus kanta-järjestelmän kautta jo pitkälti olemassa ja myös EU:n vihreän passin infrastruktuuri, Valtonen lisää.

Harkimon ja Valtosen mielestä sopivat ikäraja koronapassin soveltamiselle olisi tällä hetkellä 18-vuotta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja