Oppositio hiillosti hallitusta kyselytunnilla turveteollisuuden alasajosta: "Vastuuton ilmastopolitiikkanne on nyt mennyt liian pitkälle" – näin Marin vastasi kritiikkiin

Turve kuumentaa taas tunteita 8:38
Turve kuumentaa taas tunteita – näin aiheesta väännettiin Uutisaamun studiossa joulukuussa, katso!

Oppositio hiillosti hallitusta kiivaasti turveteollisuuden alasajosta torstaina eduskunnan kyselytunnilla.

Etenkin perussuomalaisia korpesi turpeen verokohtelu. Hallitus päätti syyskuussa budjettiriihessä, että turpeen verotus noin kaksinkertaistuu tänä vuonna.

Perussuomalaisten Mauri Peltokankaan mukaan hallituksen politiikka on aiheuttanut jo korvaamattomia vahinkoja tuhansia ihmisiä työllistävällä toimialalla.

– Huoltovarmuus kyykkää vaarallisesti teidän intohimoisten, kiilusilmäisten ilmastotavoitteidenne edessä. Tuntuu, ettei teidän vihallanne suomalaista turveteollisuutta kohtaan ole minkäänlaisia rajoja, Peltokangas pauhasi.

– Vastuuton ilmastopolitiikkanne on nyt mennyt liian pitkälle. Suomi ei kestä vihreää ideologiaa, joka aiheuttaa energiahuoltovarmuuttamme rapauttavia toimia.

– On tullut aika ottaa lusikka kauniiseen käteen ja lopettaa elinkeinojemme ja teollisuutemme alasajo, hän jatkoi.

Turvetuottajat hermostuivat alansa nopeasta alasajosta – vaativat korvauksia valtiolta 2:10
Turvetuottajat hermostuivat alansa nopeasta alasajosta – vaativat korvauksia valtiolta, katso video!

Merkittäviä päästöjä

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) muistutti, että turpeen energiakäytössä syntyvät päästöt ovat merkittäviä koko ilmastopolitiikan näkökulmasta.

– Turpeen poltto aiheuttaa tällä hetkellä noin kymmenen prosenttia meidän kasvihuonepäästöistämme ja kuitenkin siitä saadaan vain viisi prosenttia meidän energiastamme. Siksi me haluamme etsiä parempia ja puhtaampia vaihtoehtoja turpeen energiakäytölle, Mikkonen sanoi.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) piti perättöminä Peltokankaan näkemyksiä teollisuuden alasajosta Suomessa. Marin viittasi torstaina julkistettuun uutiseen Metsä Groupin 1,6 miljardin euron biotuotetehdasinvestoinnista Kemiin.

– Näitä investointipäätöksiä toivottavasti saamme tulevaisuudessa lisää. Näiden eteen hallitus tekee joka päivä töitä, Marin sanoi.

Marinin mukaan ponnistelu ilmastomuutoksen torjumiseksi tuo Suomeen uusia työpaikkoja ja investointeja.

– Meillä on maailman huippuosaamista siinä, millä tavalla vihreitä teknologioita voidaan hyödyntää yhteisen ilmastonmuutoksen haasteen ratkaisemisessa.

Lue myös nämä aiheeseen liittyvät artikkelit: 

Lue myös:

    Uusimmat