Mainos

Opiskelijajärjestö: Hallitus harkitsi lukukausimaksuja kaikille opiskelijoille

Suomen ylioppilaiden liitossa ollaan varovaisen tyytyväisiä hallituksen tuoreisiin kehyslinjauksiin. Liitossa sen sijaan järkytyttiin siitä, että hallitus oli harkinnut lukukausimaksuja kaikille korkeakouluopiskelijoille.

Suomen ylioppilaiden liiton SYL:n toimistossa huokaistiin helpotuksesta, kun hallitukset kehysriihen tulokset tänään vähitellen selvisivät.

– Olemme jopa hieman tyytyväisiä siihen, että korkeakoulutuksesta ei leikattu lopulta niin paljon kuin jossain vaiheessa pelättiin, SYL:n puheenjohtaja Piia Kuosmanen toteaa.

– Myös heikennyksiä ikävä kyllä kuitenkin tuli. Korkeakoulujen rauhoitustilanne esimerkiksi heikkenee, kun yliopisto- ja ammattikorkeakouluindeksit puolitetaan pariksi vuodeksi. Se aiheuttaa paineita irtisanomisiin ja näkyy suoraan opetuksen laadussa.

Kuosmasen mukaan kuluneella hallituskaudella on tehty leikkauksia opiskelijoiden kannalta jo riittävästi.

– Esimerkiksi opintotukeen on tehty muutoksia jatkuvasti. Viimeksi opintotukikuukausien määrää vähennettiin ja rahaa siirrettiin opintorahaan. Opintotuki on myös muutettu kaksiportaiseksi, ja tutkinnon suorittamisen liikkumavaraa on vähennetty. Se on meistä huolestuttavaa, koska jatkuvat muutokset vaikeuttavat niiden vaikutusten ymmärtämistä.

– Opiskelijat toivovat koulutuspolitiikalta yleisesti ottaen johdonmukaisuutta, pitkäjänteisyyttä ja selkeämpää visiota. Se on ollut nyt aika tempoilevaa, Kuosmanen summaa.

Lukukausimaksut huolettavat

Kuosmanen on tyytyväinen siihen, että EU:n ulkopuolisille opiskelijoille ei säädetty lukukausimaksuja. Järkyttynyt hän on siitä, että hallitus harkitsi niitä kaikille opiskelijoille.

– Olemme tosi huolissamme siitä, että jonkinlaiset lukukausimaksut kaikille, siis myös suomalaisille opiskelijoille, olivat olleet neuvottelupöydässä vielä ihan viime vaiheessa. Se on tosi synkkää.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.