Mainos

Opec jättänee öljyn tuotantokiintiöt ennalleen

Öljyntuottajamaiden järjestön Opecin kokouksen aattona tänään näytti entistä selvemmältä, että järjestö ei nosta tuotantokiintiötään. Öljyä käyttävät maat ovat toivoneet raakaöljyn tuotannon lisäämistä, sillä kallis öljy on vaaraksi orastavalle talouskasvulle.

Suurin osa Opec-maista on nykyisten tuotantokiintiöiden kannalla. Myös maailman suurin öljyntuottaja Saudi-Arabia näyttää taipuneen enemmistön tahtoon.

Opec-maiden öljyministereiden kokous on huomenna Osakassa Japanissa. Kokouksen alla Saudi-Arabia on varoittanut Opecin vaarantavan asemansa vaikeilla markkinoilla, koska sovituistakaan tuotantokiintiöistä ei pidetä kiinni. Opecin vaikutusvaltaisen jäsenen on sanottu arvioineen, että tilanne on ryöstäytymässä käsistä.

Opecin omat asiantuntijat ovat arvioineet, että sovittu 21,7 miljoonan tynnyrin päivittäinen tuotantokiintiö ylitetään noin 2 miljoonalla tynnyrillä. Kun raakaöljyn hinta nousee, houkutus oman tuotannon lisäämiseen on kova.

-Jatkamme samalla tuotantomäärällä kuin tähänkin asti, Kuwaitin öljyministeri sheikki Ahmad al-Fahd al-Sabah sanoi Osakassa tavattuaan muiden Opec-maiden edustajia.

Saudiministeri Ali al-Naimi ei kuitenkaan ole ottanut julkisesti kantaa asiaan Osakassa.

Raakaöljyn hintaa ovat nostaneet pelot Yhdysvaltain hyökkäyksestä Irakiin. Sen pelätään katkaisevan öljytoimitukset tärkeältä Persianlahden alueelta. Raakaöljyn hinta vaikuttaa viiveellä bensiinin ja muiden polttonesteiden hintaan. Opec-maiden edustajien ilmoitukset nostivat päivällä Brent-laatuisen öljytynnyrin hinnan 28,25 dollariin tynnyriltä.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.