Mainos

OP-Pankki: Asuntolainojen marginaalikisa kiihtyy

Finanssikonserni OP-Pohjola on onnistunut tekemään kovan tuloksen taantumasta huolimatta. Pääjohtaja Reijo Karhinen esitteli vuoden 2009 tulosta silmin nähden tyytyväisenä: Ei näistä luvuista näe, että olemme läpäisseet yhden pahimmista finanssikriiseistä ja elämme keskellä taantumaa, sanoi Karhinen.

OP-Pohjola -ryhmän voitto ennen veroja kasvoi vuonna 2009 yli neljänneksen 464 miljoonaan euroon. Finanssiryhmä teki tulosta pankki- ja sijoituspalvelutoiminnasta ja vahinkovakuutuksesta. Henkivakuutuksen tappio oli 159 miljoonaa euroa eli lähes yhtä suuri kuin vuotta aiemmin.

- Luottotappiot jäivät vain murto-osaan omien varojen määrästä eivätkä ongelmaluotot kasvaneet, kertoi Karhinen. OP-Pohjolan vakavaraisuus pysyi edellisvuoden tasolla. Se oli vahva 12,6 prosenttia. Järjestämättömien luottojen osuus luottokannasta oli vain 0,4 prosenttia.

Karhinen ennakoi, että OP-Pohjolan tulos pysyy vuonna 2010 edellisvuoden tasolla. Suurimmat epävarmuudet liittyvät hänen mukaansa korkokatteen ja luottotappioiden kehitykseen sekä toimintaympäristön hitaaseen kasvuun.

Markkinaosuuksista kilpaillaan taas

Asuntoluottojen marginaalien nousu taittui Karhisen mukaan kesällä ja marginaalit ovat sen jälkeen olleet laskussa. OP-ryhmä kertoo marginaalinsa vain indeksinä. Indeksin mukaan osuuspankkien asuntolainojen marginaali oli vuoden lopussa samalla tasolla kuin vuoden 2004 alussa.

- Asuntolainamarkkinoilla käydään taas aika reipasta marginaalitaistoa. Siinä ei pärjää muuten kuin niillä marginaaleilla, joita markkinoilla asiakkaille tarjotaan, kommentoi Karhinen osuuspankkien asuntolainan hintaa.

Markkinaosuuskisa on Karhisen mukaan vähintään yhtä kovaa kuin 2008. Hän ennakoi asuntoluottojen kasvun piristyvän ja markkinoiden kasvavan. Viime vuonna asuntoluotot kasvoivat noin 6 prosentin vauhtia, taantumasta huolimatta.

OP-ryhmän luotonanto nousi viime vuoden lopussa 53 miljardiin euroon ja talletukset 35 miljardiin euroon. Luottokanta kasvoi asuntoluottojen kasvun vetämänä.

OP-ryhmän markkinaosuus kaikista luotoista kohosi 32,7 prosenttiin. Asuntoluotoissa markkinaosuus pysyi Karhisen mukaan 35,9 prosenttina. Talletuksien markkinaosuus laski runsaat puoli prosenttiyksikköä 33,2 prosenttiin.

(MTV3 - STT)

Löydä uusi asunto Jokakoti.fi-asuntopalvelusta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.