Mainos

Onnellinen loppu pikkutytön ja isän Chisu-latauskohulle

Helsingin poliisi on lopettanut tänään esitutkinnan, joka on kohdistunut pikkutyttöön ja tämän isään niin sanotussa Chisu-piratismijutussa.

Poliisi teki viime viikolla kotietsinnän helsinkiläisasuntoon ja otti haltuunsa tietokoneen, jonka on epäilty liittyvän muusikko Chisun albumin laittomaan jakeluun. Chisun albumi on ollut laittomassa jakelussa niin kutsutuissa vertaisverkoissa.

Keväällä isän tytär sai karhukirjeen Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskukselta (TTVK) eli useita musiikkialan järjestöjä edustavalta yhdistykseltä. Kirjeessä vaadittiin 600 euron korvausta laittomasti levitetystä äänitallenteesta ja vaitiolosopimuksen allekirjoittamista. Yhdistys oli lähettänyt karhukirjeen vajaalle 30 suomalaiselle.

Isä piti kirjettä kiristyksenä, eikä suostunut maksamaan summaa. Järjestö teki tutkintapyynnön poliisille, joka aloitti asiassa esitutkinnan. Nyt esitutkinta on kuitenkin päättynyt.

– Olemme päättäneet lopettaa esitutkinnan, koska TTVK on luopunut rangaistusvaatimuksista, rikostarkastaja Markku Nisula kertoo MTV3 Uutisille.

Rikosta asiassa ei siis poliisin mukaan ole tapahtunut. TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilainen kertoo MTV3 Uutisille, että osapuolet pääsivät asiassa sopuun.

– Olemme luopuneet rangaistusvaatimuksista. Laitoimme riidan poikki puolesta välistä. Eli sovimme, että saamme 300 euron korvaukset, Kotilainen tähdentää MTV3 Uutisille.

Kappaleet eivät toimineet

Tapausta tutkittiin tekijänoikeusrikoksena. Tietokone oli isän mukaan ollut lähinnä tyttären käytössä. Isä kertoo, että tyttö yritti koekuunnella Chisun uutta albumia koneella viime vuoden syksyllä. Tyttö oli tuolloin 9-vuotias.

– Näytin tytölle muutaman eri hakukoneen, ja viitteet mitä niihin piti kirjoittaa. Seuraavana ehtoona tyttö valitteli löytäneensä kappaleita, muttei saanut niitä jostain syystä toimimaan. Jotain (hän) oli kuuleman mukaan saanut "ladattuakin", mutta kappaleet eivät tuottaneet kuin virhe-ilmoituksia tietokoneen näytöllä, mies on kirjoittanut aiemmin Facebookissa.

TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilainen on kertonut aiemmin pitävänsä epätodennäköisenä, että helsinkiläistyttö olisi itse osannut asentaa tarvittavan vertaisverkko-ohjelman tietokoneelle. Tytön isä on kertonut STT:lle, ettei hän tunne tekniikkaa niin hyvin, että osaisi kommentoida kysymyksiä vertaisverkoista. Hän on pitänyt mahdollisena, että koneella on voinut olla haittaohjelmia.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.