Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Onko rasva sittenkin terveellistä?

Julkaistu 14.09.2011 12:39(Päivitetty 14.09.2011 12:43)

Kauppojen hyllyt täyttyvät nykyään erilaisista kevyttuotteista. Onko rasva todella niin epäterveellistä kuin ilmiön perusteella voisi kuvitella?

Tuoreessa Taija ja Jani Sompin kirjassa Parantavat rasvat keikutetaan nykykäsitystä siitä, että rasva on epäterveellistä. Kirjailijat pelkäävät kevyttuoteilmiötä, joka on johtanut rasvapelkoon.

Yleis- ja Verisuonikirurgi Taija Sompin ja liikuntafysiologi Jani Sompin näkemyksen mukaan nykykäsitys siitä, että rasva on pahasta, on täysin epärealistinen.

– Rasvat ovat epäilemättä väärinymmärretyin asia ravitsemuksessamme. Valitettavasti vain hyvin harva lääkäri tai muu terveydenhuollon ammattilainen on kiinnostunut kyseenalaistamaan vallitsevia ravitsemusohjeita, vaikka niillä ei ole saatu hyviä tuloksia, Sompit miettivät.

Jo vuosia sitten ihmisiä kehotettiin käyttämään aidon voin sijaan transrasvoja. Nykyään kauppojen hyllyt pursuavat erilaisia kevyttuotteita. Pelko maito- ja eläinrasvoja kohtaan on Somppien mukaan täysin aiheeton.

Nykyisin sydän- ja verisuonitautien rinnalle on tullut paljon muita sairauksia, joiden osuus on selvästi lisääntynyt. Muiden sairauksien yleistyminen saattaa vielä linkittyä suomalaisten vääränlaisiin rasvatottumuksiin.

Sompit muistuttavat myös, että miltei kirosanaksi muodostuneella kolesterolilla on tärkeä tehtävä elimistössä. Useiden tutkimusten mukaan nykysuosituksia suurempi kolesteroliarvo ennustaa keskivertoa pidempää elinikää.

– Kolesterolin yksi tärkeä tehtävä on korjata soluvaurioita ja osallistua solukalvon rakentamiseen. Iäkkäiden ihmisten soluissa on paljon korjaamista, Sompit kertovat.

Sompit ovat huolissaan myös siitä, että sokerin käyttö elintarvikkeissa on lisääntynyt. Tänä päivänä kuluttajat pelkäävät rasvaa, eivätkä sokeria.

– Suoliston bakteerit saavat ravintonsa sokerista ja pääsevät näin lisääntymään, puhumattakaan tuotteiden epäsuotuisista vaikutuksista verensokeri- ja insuliinitasoihin, Sompit muistuttavat

MTV3/Helmi

Gummerus: Parantavat rasvat, Taija ja Jani Somppi

Kuvat: Shutterstock

Lisää aiheesta:

Kertooko ajatusviiva tekoälyn käytöstä? Näin kommentoivat asiantuntijatÄlä tee tätä joulutorttuvirhettäReijo Laatikaiselta tärkeä muistutus monivitamiinipillereistäYmmärrätkö suomalaiset murresanat? Testaa tietosi!Oletko pähkinä- tai vehnäallergikko? Karl Fazerin konvehtirasiassa vääriä suklaita"Sehän lähti ihan lapasesta" – Sanna testasi, kuinka vaikea on saada auto hallintaan liukkaalla kelillä
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 09:07
    Tekoäly

    Kertooko ajatusviiva tekoälyn käytöstä? Näin kommentoivat asiantuntijat

  • 08:43
    Leivonta

    Älä tee tätä joulutorttuvirhettä

  • 06:44
    Vitamiinit

    Reijo Laatikaiselta tärkeä muistutus monivitamiinipillereistä

  • Eilen19:12
    Testit

    Ymmärrätkö suomalaiset murresanat? Testaa tietosi!

  • Eilen18:04
    Takaisinvedot

    Oletko pähkinä- tai vehnäallergikko? Karl Fazerin konvehtirasiassa vääriä suklaita