Onko rasva sittenkin terveellistä?

Kauppojen hyllyt täyttyvät nykyään erilaisista kevyttuotteista. Onko rasva todella niin epäterveellistä kuin ilmiön perusteella voisi kuvitella?

Tuoreessa Taija ja Jani Sompin kirjassa Parantavat rasvat keikutetaan nykykäsitystä siitä, että rasva on epäterveellistä. Kirjailijat pelkäävät kevyttuoteilmiötä, joka on johtanut rasvapelkoon.

Yleis- ja Verisuonikirurgi Taija Sompin ja liikuntafysiologi Jani Sompin näkemyksen mukaan nykykäsitys siitä, että rasva on pahasta, on täysin epärealistinen.

– Rasvat ovat epäilemättä väärinymmärretyin asia ravitsemuksessamme. Valitettavasti vain hyvin harva lääkäri tai muu terveydenhuollon ammattilainen on kiinnostunut kyseenalaistamaan vallitsevia ravitsemusohjeita, vaikka niillä ei ole saatu hyviä tuloksia, Sompit miettivät.

Jo vuosia sitten ihmisiä kehotettiin käyttämään aidon voin sijaan transrasvoja. Nykyään kauppojen hyllyt pursuavat erilaisia kevyttuotteita. Pelko maito- ja eläinrasvoja kohtaan on Somppien mukaan täysin aiheeton.

Nykyisin sydän- ja verisuonitautien rinnalle on tullut paljon muita sairauksia, joiden osuus on selvästi lisääntynyt. Muiden sairauksien yleistyminen saattaa vielä linkittyä suomalaisten vääränlaisiin rasvatottumuksiin.

Sompit muistuttavat myös, että miltei kirosanaksi muodostuneella kolesterolilla on tärkeä tehtävä elimistössä. Useiden tutkimusten mukaan nykysuosituksia suurempi kolesteroliarvo ennustaa keskivertoa pidempää elinikää.

– Kolesterolin yksi tärkeä tehtävä on korjata soluvaurioita ja osallistua solukalvon rakentamiseen. Iäkkäiden ihmisten soluissa on paljon korjaamista, Sompit kertovat.

Sompit ovat huolissaan myös siitä, että sokerin käyttö elintarvikkeissa on lisääntynyt. Tänä päivänä kuluttajat pelkäävät rasvaa, eivätkä sokeria.

– Suoliston bakteerit saavat ravintonsa sokerista ja pääsevät näin lisääntymään, puhumattakaan tuotteiden epäsuotuisista vaikutuksista verensokeri- ja insuliinitasoihin, Sompit muistuttavat

MTV3/Helmi

Gummerus: Parantavat rasvat, Taija ja Jani Somppi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja