Kauppojen hyllyt täyttyvät nykyään erilaisista kevyttuotteista. Onko rasva todella niin epäterveellistä kuin ilmiön perusteella voisi kuvitella?
Tuoreessa Taija ja Jani Sompin kirjassa Parantavat rasvat keikutetaan nykykäsitystä siitä, että rasva on epäterveellistä. Kirjailijat pelkäävät kevyttuoteilmiötä, joka on johtanut rasvapelkoon.
Yleis- ja Verisuonikirurgi Taija Sompin ja liikuntafysiologi Jani Sompin näkemyksen mukaan nykykäsitys siitä, että rasva on pahasta, on täysin epärealistinen.
– Rasvat ovat epäilemättä väärinymmärretyin asia ravitsemuksessamme. Valitettavasti vain hyvin harva lääkäri tai muu terveydenhuollon ammattilainen on kiinnostunut kyseenalaistamaan vallitsevia ravitsemusohjeita, vaikka niillä ei ole saatu hyviä tuloksia, Sompit miettivät.
Jo vuosia sitten ihmisiä kehotettiin käyttämään aidon voin sijaan transrasvoja. Nykyään kauppojen hyllyt pursuavat erilaisia kevyttuotteita. Pelko maito- ja eläinrasvoja kohtaan on Somppien mukaan täysin aiheeton.
Nykyisin sydän- ja verisuonitautien rinnalle on tullut paljon muita sairauksia, joiden osuus on selvästi lisääntynyt. Muiden sairauksien yleistyminen saattaa vielä linkittyä suomalaisten vääränlaisiin rasvatottumuksiin.