Omenaherkkuja!

Omenoista on moneksi. Omenan hapokkuus ja täyteläinen makeus tekevät siitä erittäin monikäyttöisen raaka-aineen.

Omppu taivutellaan Ruokalan resepteillä mm. kastikkeeksi, tortuksi, chutneyksi ja kalan kuorrutukseksi.

Kokeile ja nauti!

Omena-yrttitahnalla kuorrutettua kuhaa omenalime-kastikkeella (4 annosta)

  • 150 g kuhafileetä henkeä kohden
  • Omena-yrttitahna:
  • 2 kpl omenaa
  • yrttejä (basilika, ruohosipuli, kirveli)
  • 2 viip. vaaleaa leipää (leikkaa kantit pois)
  • 1 limen mehu
  • 2 rkl voita
  • valkopippuria myllystä
  • Maldon -suolaa
  • Omena-limekastike:
  • 2 kpl omenaa
  • 2 limen mehu
  • 1 rkl silputtua ruohosipulia
  • 1 rkl sweet-chili kastiketta
  • 1 tl voita

Valmista Omena-yrttitahna: Kuori omenat ja poista siemenkodat. Nosta kaikki aineet tehosekoittimeen ja anna pyöriä tasaisen vihreäksi. Mausta pippurilla ja suolalla.

Aseta kuhafileet uunipellille (fileen ulkopuoli ylöspäin) ja levitä

fileiden päälle ohut, tasainen kerros kuorrutustahnaa. Paista 180C -asteisessa uunissa 7-10 minuuttia, kunnes kuorrutus saa kauniin

värin ja kala on juuri ja juuri kypsää.

Omena-limekastike: Kuori omenat ja poista siemenkota. Leikkaa omenat lohkoiksi ja nostele kattilaan. Kaada päälle limen mehu ja anna kiehua miedolla tulella hetki, kunnes omenat ovat pehmenneet. Lisää chilikastike, ruohosipuli, voi. Mausta pippurilla ja tarkista suola.

Omena-mascarponetorttu (8 annosta)

  • 125 g voita
  • 1,5 dl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 sitruunan kuori raastettuna
  • 2 tl vaniljasokeria
  • täyte:
  • 4-5 omenaa
  • 0,5 dl sokeria
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl kardemummaa
  • 1/2 sitruunan mehu
  • juustotäyte:
  • 1 prk mascarpone-juustoa
  • 3 keltuaista
  • 2 rkl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 0,5 dl kermaa

Kuori ja lohko omenat. Sekoita omenien sekaan kulhossa sokeri, kaneli, kardemumma ja sitruunan mehu. Anna omenoiden maustua sillä aikaa kun valmistat taikinan ja juustotäytteen.

Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri ja lisää kananmuna. Lisää vehnäjauho-leivinjauhe-vaniljasokeriseos sekä sitruunan kuoriraaste ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan levätä hetki jääkaapissa ja taputtele se sitten korkeareunaiseen piirakka- tai torttuvuokaan pohjalle ja reunoille.

Sekoita mascarpone-juustoon keltuaiset, sokerit ja kerma. Kaada omenalohkot siivilään ja valuta liiat nesteet pois. Asettele omenat murotaikinapohjan päälle ja kaada lopuksi päälle vielä juustoseos. Paista kakkua 200 asteisessa uunissa 30-40 minuuttia.

Kasvissamosat ja omenachutney (6 annosta)

  • Taikina:
  • 300 g vehnäjauhoja
  • 1/2 tl suolaa
  • 4 rkl öljyä
  • n. 1 dl vettä
  • Täyte:
  • 1/2 kg perunoita
  • 1/2 kukkakaali
  • 2 rkl öljyä
  • 1 sipuli hienonnettuna
  • 1 rkl raastettua inkivääriä
  • 1 vihreä chili hienonnettuna
  • 1 tl jauhettua korianteria
  • 1/2 tl kurkumaa
  • 1 tl garam masalaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 1-2 rkl sitruunamehua
  • 3 rkl tuoretta korianteria hienonnettuna
  • öljyä uppopaistamiseen
  • Chutney:
  • 1/2 kg omenoita
  • 1 pieni sipuli
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 1/2 punainen tuore chili
  • 1/2 dl omenaviinietikkaa
  • 1 dl sokeria
  • 0,5 tl suolaa
  • 2 tl hienonnettua tuoretta inkivääriä
  • 1 tl currya
  • 1 dl vettä
  • 1 tl kurkumaa

Taikina:

Siivilöi jauhot ja suola kulhoon. Hiero sekaan öljy. Sekoita joukkoon vesi vähitellen niin että seos muuttuu kiinteäksi taikinaksi. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja alusta noin 5 min. Anna levätä peitettynä 30-60 min.

Täyte:

Keitä perunat kuorineen suolalla maustetussa vedessä juuri ja juuri kypsiksi. Kuori ja leikkaa noin 1 cm kuutioiksi. Kiehauta kukkakaalin nuput suolalla maustetussa vedessä. Jäähdytä nopeasti esim. kylmässä vedessä ja valuta.

Kuumenna öljy pannussa ja lisää sipuli, inkivääri ja chili. Kypsennä 5-6 min. Lisää loput mausteet sekä suola ja kypsennä vielä hetki. Lisää perunat, kukkakaali ja sitruunan mehu. Kypsennä muutama minuutti. Siirrä kattila pois lämmöltä, lisää tuore korianteri ja tarkista maku.

Jaa taikina 9 palloksi ja kauli ne halkaisijaltaan n. 18 cm pyörylöiksi. Leikkaa pyörylät kahtia ja sivele reunat kylmällä vedellä. Laita täytettä 1 rkl keskelle. Taittele kolmioiksi. Painele reunat tiiviisti kiinni.

Kuumenna öljy leveässä syvässä pannussa (esim. wokissa) 190-asteiseksi. Tarkista lämpötila leipäkuutiolla. Kun se ruskistuu 40 sekunnissa, öljy on oikean lämpöistä. Kypsennä muutama samosa kerrallaan kullanruskeiksi kerran kääntäen. (n. 5 min.) Valuta talouspaperilla ja tarjoa chutneyn kanssa.

Chutney:

Kuori omenat ja poista siemenkota, leikkaa lohkoiksi. Viipaloi sipuli ja valkosipuli. Hienonna chili. Lisää kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi silloin tällöin hämmentäen. Anna kiehua hiljalleen noin tunti. Hämmennä silloin tällöin. Jäähdytä.

Ruokala

Lue myös:

    Uusimmat