Mainos

Omakotitaloasujia patistetaan tehokkaampaan energiankäyttöön

Omakotiliitto aloitti vuoden alussa Pientalorakentamisen kehittämiskeskuksen kanssa kaksivuotisen hankkeen, jonka tavoitteena on jakaa tietoa pientalossa asumisen energiankulutuksesta sekä kertoa toimenpiteistä, joilla pientalojen energiatehokkuutta voidaan parantaa.

Katso, millaisia omakotitaloja nyt on myynnissäJokakoti.fi-asuntopalvelusta.

Tarkoituksena on antaa omakotiasujille puolueetonta tietoa järkevien energiaratkaisujen arvioimiseen. Suomen omakotiliiton toiminnanjohtaja Juhani Nenosen mukaan hankkeelle on ollut selkeä tarve.

– Kunnalliset energianeuvojat ovat pikkuhiljaa kadonneet kuntien palkkalistoilta eikä muutakaan julkista palvelua ole tarjolla. Energiaratkaisut ovat kotitalouden kannalta niin merkittäviä, ettei kuluttajaa saisi jättää yksin kaupallisten toimijoiden ristiriitaisen tiedon varaan, Nenonen toteaa.

Käytännön vinkkejä energiansäästöön

Energiatehokkuutta pientaloon -hanke on osa suurempaa kokonaisuutta, jossa kuluttajien energianeuvonta aktivoituu eri puolella Suomea toteutettavissa hankkeissa vuosina 2010 ja 2011. Paikallisia, alueellisia ja valtakunnallisia hankkeita on yhteensä 14. Niiden rahoittajina toimivat työ- ja elinkeinoministeriö sekä Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra.

– Hanke on suunniteltu pientalon rakentajille ja remontoijille sekä ennen kaikkea meille tavallisille pientaloasukkaille. Seuraavien kahden vuoden aikana hankkeessa kohdataan omakotiasukkaita energiatehokkuustietoisuuden merkeissä, Nenonen kertoo.

Maaliskuussa alkavissa, mutta pääasiallisesti syksyyn painottuvissa neuvontailloissa energia-alan asiantuntijat antavat tietoa ja vastaavat kysymyksiin. Tilaisuuksissa kerrotaan toimenpiteistä, joiden avulla pientalojen energiatehokkuutta voidaan parantaa.

– Uskomme energiatehokkuuden edistämisessä valistuksen voimaan emmekä suinkaan verokeppiin. Pientaloissa on perinteisesti ollut hyvin kohtuullinen asenne energian käyttöön. Omakotitalossa päätöksenteko on myös helpompaa kuin muualla, mutta sen tueksi tarvitaan luotettavaa informaatiota, Nenonen selittää.

Energialasku suurin yksittäinen menoerä

Nenosen mukaan energiatehokkuuskysymykset ovat suosittu keskustelun aihe pientaloissa. Mielenkiintoa selittää esimerkiksi energialasku, joka on omakotiasukkaan suurin yksittäinen menoerä vuositasolla – ainakin keskimäärin.

Keinoja energiatehokkuuden parantamiseen ja sähkölaskun pienentämiseen on useita.

– Omakotitalon energiatehokkuudessa on oikeastaan kysymys kolmesta asiasta: lämmitysjärjestelmästä ja talotekniikasta, talon rakenteista ja vaipasta sekä ihmisten asumiskäyttäytymisestä, Nenonen listaa.

– Asukkaiden käyttäytymisellä on lopulta huomattavan suuri merkitys ja tämä näkyy vielä silloinkin, kun taloon on jo tehty energiaremontti. Sen myötä tietoisuus energia-asioista kasvaa. Yleensä kaikkein nopein ja edullisin tapa vaikuttaa energiankulutukseen on pysyvä asumiskäyttäytymisen muutos.

Katso, millaisia omakotitaloja nyt on myynnissäJokakoti.fi-asuntopalvelusta.

Teksti: Anna Huuhtanen/MTV3

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.