Omakotitalo betonista: tarkastamme valmiin kodin

Seurasimme viime tuotantokaudella useamman ohjelman puitteissa Oulun asuntomessuille nousevan Solidus-betonitalon rakentamisen eri vaiheita. Solidus on pinta-alaltaan noin 300 neliötä ja sen pohjaratkaisussahan on erikoista heti pääsisäänkäynnin vieressä sijaitseva, erillinen "au-pair" -siipi. Talossa on kaksi kerrosta, kellari ja erillinen autotalli.

Talo valmistui ajallaan, on juuri niin tyylikäs kuin odotettiin ja herätti suurta kiinnostusta yleisön parissa. Mitä ajattelevat nyt suunnittelijat ja asukas - saavutettiinko asetetut tavoitteet?

"Ilman muuta. Yhteistyö muiden suunnittelijoiden ja asukkaan kanssa oli saumatonta," toteaa arkkitehti Ville Niskasaari. "Materiaalit olivat hyvälaatuisia, valut onnistuivat. Kyllä arkkitehtuuri on tavoitteiden mukaista."

Arkkitehdilläkin on tietysti ratkaisujen joukossa omat suosikkinsa:

"Julkisivun sileät, hyvin tasaiset valkobetonipinnat miellyttävät minua erityisesti samoin kuin sisätilan taideteos, graafinen betoni. Ja sisustussuunnittelijan mukava yllätys oli kiukaan takana oleva, raidallinen betonilaatta."

Ja sisustussuunnittelija Sirkka Maria Härkönen myöntää auliisti olevansa aivan yhtä tyytyväinen sekä omansa että muiden työn jälkeen. Betoni ei hänen mielestään ole rajoittava tekijä sisustusta pohdittaessa:

"Se pikemminkin mahdollistaa monia erilaisia ratkaisuja. Se on yhtä helppo maalata kuin rapata. Tätä monimuotoisuutta onkin käytetty hyväksi ja talossa on monia erilaisia pintoja: seinät maalattiin, katto maalattiin täysin sileäksi, lattioihin puolestaan käytettiin sekä laattaa että parkettia. Alakerran on tummanruskea raekivilattia, joka taitaa olla ainutlaatuista yksityistiloissa."

Haasteellista olivat Härkösen mukaan rakennuksen lukuisat kosteat tilat. Ne tehtiin isoilla, kauniilla laatoilla, joista moni hiukan metallisävyisiä – sekin uutta yksityiskodeissa.

Ruskean eri sävyt ovat Soliduksen värimaailman lähtökohta. Ilmavuutta tuo valkoinen, kontrastia punainen. Au-pair -siiven puolella on käytetty talon muusta linjasta hiukan reippaampia kuvioita ja sävyjä; esimerkiksi oranssia.

"Tekstiilejä on käytetty melko vähän, sillä asukas ei ollut niistä kovin innostunut. Matot ja saalit kuitenkin pehmentävät betonipintaa."

Ja lopuksi se kaikkein tärkein lausunto - asukkaan. Miltä nyt tuntuu, Solidus-talon asukas Juha Vikeväinen? Vastaus ei jätä sijaa arvailuille:

"Unelmat toteutuivat korkojen kanssa."

(JKA 1.9.2005)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja