Mainos

Omakotirakentaja: Vältä laiminlyöntimaksu näillä ohjeilla

Verohallinnon ylitarkastaja Sari Wulffin mukaan omakotitalorakentajat laiminlyövät uuden ilmoitusvelvollisuutensa pienissä kunnissa useimmin kuin isoissa. 

– Kuntien laiminlyönti-ilmoituksia tulee joka kuukausi 100-150 kappaletta eri puolilta Suomea.  Puutteita on erityisesti pienissä kunnissa.

Tämä on rakentamisilmoitus:

Verottajalle on ennen loppukatselmusta ilmoitettava rakennuskohde, jossa työtä on tehty. Ilmoituksessa tulee olla yritykset ja niille maksetut suoritukset sekä työntekijät, joille kotitalous on maksanut palkkaa.

Suoritukset voivat sisältää työn lisäksi myös materiaaleja ja laitteita. Lisäksi on ilmoitettava, milloin työtä on tehty. 

Vain rakennusluvan alaisista töistä kerrottava.

Rakennuslupaa edellyttävät toimenpiteet on määritelty laissa, mutta ne voivat vaihdella kunnittain. 

Lisätietoja rakennusluvan alaisista töistä saat kiinteistön sijaintikunnalta.

Ilmoitukseen ei liitetä tietoja toimenpideluvan, maisematyöluvan, purkamisluvan tai toimenpideilmoitusmenettelyn alaisista töistä. 

Lisätietoja verohallinnon sivulta

Lähde: Verottaja

– Kunnat, jotka kertovat tästä uudesta, viime heinäkuussa voimaan tulleesta rakentamisilmoitukseesta lopputarkastusaikaa varattaessa, niin niistä tulee vähemmän laiminlyönti-ilmoituksia. 

Omakotitalorakentajan muistilista:

1) Kaikki rakennusluvan alainen työ ilmoitettava kuten esimerkiksi arkkitehdin kulut, valvojan palkat, sähköliittymän tekeminen, rannan ruoppaus ja maaurakointiin liittyvät kulut.

2) Jos sopimus sisältää työn ja materiaalin ilmoitetaan kokonaissumma arvonlisäverottomana. 

3) Jos talopaketti sisältää myös asennuksen kokonaishinta ilmoitetaan. 

4) Kotitalous ilmoittaa ne urakoitsijat, joiden kanssa on tehnyt sopimukset  ja maksanut suoritukset.  Kotitalouden ilmoitusvelvollisuudessa ei mitään euromääräistä rajaa kuten yrityksillä.

Vaarana laiminlyöntimaksu

Wulffin mukaan verottajalta saatavan todistuksen puuttuminen rakentamisilmoituksesta ei estä loppukatselmuksen pitämistä, mutta rakennustarkastaja on velvollinen ilmoittamaan puutteesta Verohallintoon.

– Periaatteessa myös kotitaloudelle voidaan määrätä laiminlyöntimaksu, koska menettely on uusi, ensin kotitaloutta pyydetään antamaan tiedot. Jos pyynnöstä huolimatta tietoja ei anneta, Verohallinto voi määrätä laiminlyöntimaksun, muistuttaa Wulff.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.