Mainos

Omaishoitaja Teija perusti perhekodin kotiinsa, jonne jäi tyhjä siipi appivanhempien kuoltua: "Olen unelma-ammatissani"

Teija Viherpelto perusti kotiinsa perhekodin ikäihmisille sen jälkeen, kun hänen työnsä omaishoitajana päättyi. Nyt Viherpellon asunto toimii toisena kotina monelle omaishoidon piirissä olevalle.  

Kun Teija Viherpelto jätti työnsä lähihoitajana ja jäi appivanhempiensa omaishoitajaksi lähes viisi vuotta sitten, hän ihastui kiireettömään elämänrytmiin ja ihmisten kohtaamiseen rauhallisessa ympäristössä. Hän tiesi, ettei kaipaisi enää takaisin työhönsä.

– Hoidin heitä vuoden ajan, Viherpelto muistelee.

Vuoden jälkeen appivanhemmat nukkuivat pois. Viherpellon asuntoon oli kuitenkin täytynyt tehdä muutoksia, jotka helpottivat omaishoitoa: appivanhemmille oli esimerkiksi oma siipi asunnossa.

Olisi ollut sääli jättää siipi tyhjilleen eikä niin tehtykään. Viherpelto päätti, että hänen asunnostaan tulisi ikäihmisten perhekoti.

– Tiesin heti, että halusin jatkaa. Ensimmäiset uudet asukkaat saapuivat kuukauden kuluttua.

"Oma koti tietysti paras, mutta tämä kuin toinen koti"

Nyt Viherpelto on pitänyt neljän asukkaan perhekotia kolme ja puoli vuotta Ristiinassa. Ikäihmiset saapuvat hänen luokseen lyhyiksi jaksoiksi esimerkiksi tilanteissa, joissa heidän omaishoitajansa tarvitsee taukoa, tai jos ikäihminen tarvitsee virike- tai kuntoutusjaksoa.

Osa vierailijoista palaa käymään aina uudelleen, osa käy satunnaisemmin. Perhekodissa on käynyt vuosien aikana noin 30 ihmistä.

Viherpelto ei ole katunut ratkaisua hetkeäkään.

– Olen unelma-ammatissani. Olen tykännyt tästä kiireettömyydestä ja mahdollisuudesta sairauden tarkkailuun. Voinnista ehtii keskustella asiakkaiden kanssa.

Viherpelto on saanut paljon positiivista palautetta valinnastaan ja hän kehottaa muitakin perhekodin perustamista harkitsevia toteuttamaan suunnitelmansa.

– Perhehoitoja tarvittaisiin enemmänkin. Monet ovat tykänneet olla tällaisessa pienessä kodinomaisessa ympäristössä.

Tykänneet on ehkä hieman vähättelyä – Viherpellolle on tullut yllätyksenä, miten hyvin hänen asiakkaansakin ovat sopeutuneet perhekotiin.

– On sanottu, että oma koti on tietysti paras paikka, mutta täällä on todella hyvä olla. On seuraa ja asioita tehdään yhdessä.

– Tämä on koettu toisena kotina.

Teijan perhekodista uutisoi ensimmäisenä Länsi-Savo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.