Mainos

Omaiset: Matti Saaresta liikkui paljon tietoa

Kouluampujan luodista kuolleiden uhrien omaiset ovat listanneet vahingonkorvausvaatimukseensa asioita, joiden mukaan Matti Saaren aseluvasta päättäneen komisarion olisi tullut ottaa Saarelta ase pois.

Omaisten mielestä komisario sai perustavanlaatuisia tietoja jo edeltävänä viikonloppuna, vaikka Haapajärven poliisille jätetty nettivihje koulusurmista ei tavoittanutkaan Kauhajoen poliisia.

Lakimies Lasse Vuolan allekirjoittamassa haastehakemuksessa on mainittu muun muassa seuraavat asiat.

- Kauhajoen koulun pihalle oli tuotu perjantaina hautakynttilä ja koulun henkilökunta oli Internetin tietojen perusteella päätellyt, että hautakynttilällä ja Matti Saarella voi olla yhteys ottaen huomioon Saaren Internet-käyttäytyminen.

- Kauhajokelaisen opettajan postilaatikko oli yritetty räjäyttää.

- Kauhajokelainen poliisi oli tehnyt Saaresta aseen tarkistusvaiheessa havainnon, että tämä oli ”omituinen hihittelijä" ja Saari oli jäänyt negatiivisena henkilönä tuon poliisimiehen mieleen.

- Matti Saarella oli räiskimisvideoita Internetissä.

- Matti Saaren IRC-gallerian profiilissa on epäilyttäviä tietoja Saaresta, jotka viittaavat ihmisvihaan ja väkivaltaan.

- Apulaispoliisipäällikkö oli samoilla tiedoilla päättänyt, että ase on välittömästi otettava haltuun.

Omaiset syyttävät surmaajan aseluvasta päättänyttä poliisia virkavelvollisuuden rikkomisesta ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.

- Aselupa olisi peruutettu myöhemmin kokonaan pelkästään Saaren terveydellisten syiden perusteella, toteaa omaisten avustaja, lakimies Lasse Vuola.

Komisario antoi vastauksensa

Aseluvasta päättänyt komisario kiistää omaisten häneen kohdistamat syytteet.

Komisario korostaa käräjäoikeudelle jättämässään vastauksessa, että hän valmisteli viikonlopun aikana saamiensa tietojen perusteella aseen väliaikaista haltuunottoa ja kutsui Saaren seuraavana maanantaina kuultavaksi.

Laillisia perusteita Saaren aseluvan peruuttamiselle ei kuitenkaan ollut.

- Jos Jokelan tapahtumien jälkeen olisi katsottu, että tietynlainen esiintyminen YouTubessa tai IRC-galleriassa tai muualla internetissä on esteenä aseluvan myöntämiselle taikka peruste aseluvan peruuttamiselle, olisi asia pitänyt ratkaista ampuma-aseita koskevalla säädöksellä, määräyksellä tai vähintäänkin kirjallisella ohjeella.

- Näin ei kuitenkaan ole tapahtunut. Yksittäisellä virkamiehellä ei ole oikeutta omien mieltymystensä mukaan päättää siitä, millainen esiintyminen internetissä on sallittua ja millainen ei, koska harkinnan tulee perustua lakiin, ei mielivaltaan.

Komisario muistuttaa, että hänen toimintaa on käsiteltävä täysin normaalina ampuma-aseen hallussapitoon liittyvänä harkintana siinä valossa, ettei Kauhajoen tragediaa ollut harkintaa tehtäessä tapahtunut.

Asiaa puidaan oikeudessa kahden viikon kuluttua.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.