Oma itsensä mutta ei nuoleskelija – Nuoriso toivoo presidentiksi aidon persoonan, joka pitää esillä tärkeitä asioita

8:15

Eilen uutisoitiin, että gallupkyselyiden mukaan Sauli Niinistö on myös nuorison suosikkiehdokas presidentiksi. Jos nuorisolta itseltään kysytään, presidentin pitäisi olla aidon oloinen henkilö, joka pitää yllä suomalaisille tärkeitä ulkopolitiikan asioita.

Huomenta Suomen vieraana olleet Nita Koivisto ja Emma Kilpinen pääsivät haastattelemaan presidentinvaalien ehdokkaita. Lukiolaiset Koivisto ja Kilpinen kertoivat, että vaalihaastatteluiden teko oli antoisaa, mutta aikaa vievää puuhaa.

– Minä ja Nita olimme suunnitteluryhmässä ja käytimme useita tunteja valmisteluun ennen konseptiehdotusta, Kilpinen kertoo.

– Olemme tehneet tätä täysin vapaaehtoisesti harrastuksena, Koivisto jatkaa.

Nuorten toteuttamat haastattelut tehtiin osana Nuorten Ääni -toimitusta ja ne nähdään tulevien päivien Huomenta Suomen lähetyksissä. Päivän lähetyksessä nähtiin lyhyt ote Koiviston toteuttamasta haastattelusta, jossa kysymysten lomassa Koivisto ja Niinistö pelaavat pöytäkiekkoa.

– Päätimme jo suunnitteluvaiheessa, että haastatteluista ei tehdä pönötysvideoita, vaan niissä tehdään jotain samalla, kun haastatellaan, Koivisto kertoo.

1:56

Politiikka on nuorillekin yhteisiä asioita

Koivisto ja Kilpinen ovat molemmat kiinnostuneita politiikasta. 17-vuotiaat lukiolaiset kertovat, että innostus politiikkaan juontaa juurensa kiinnostuksesta yhteisiin asioihin.

– Minulle politiikka merkitsee meidän kaikkien yhteisiä asioita ja omia asioita. Eikö meitä kaikkia kiinnosta meidän omat asiat, Koivisto perustelee.

Nuorilla on eriävä mielipide siitä, pitäisikö äänestysikää muuttaa niin, että vaaliuurnille pääsisi jo 16-vuotiaana.

– Minusta ei, sillä 16-vuotiaat eivät välttämättä ole niin perillä vielä asioista, Kilpinen perustelee.

– Minusta 16-vuotiaat ovat jo tarpeeksi kypsiä äänestämään, Koivisto puolustaa.

Heistä Suomen politiikkaa vaivaa tällä hetkellä epävarmuus. Ihmisten pitäisi uskaltaa luottaa tulevaisuuteen.

– Meidän pitäisi uskaltaa luottaa siihen, että asiat menevät hyvin. Ihmiset ovat tällä hetkellä epävarmoja ja pelokkaita. Toivoisin, että saisimme selkeää linjaa kiristyneeseen ulkopolitiikkaan, Kilpinen kertoo.

Tärkeitä asioita esiintuova ja aito persoona

Nuorten mielestä Suomen presidentin tulisi olla edustava ja aito persoona.

– Tykkään itse siitä, että presidentti on aito persoona. Ei kaikkia miellyttävä nuoleskelija vaan oma itsensä, mutta samalla edustava, Koivisto luonnehtii.

– Toivoisin, että presidentti toisi esiin tärkeitä asioita. Ulkopolitiikassa toivoisin hänen tuovan esiin niitä asioita, jotka ovat suomalaisille tärkeitä, Kilpinen summaa.

Molemmat arvelevat, että Sauli Niinistön vankka kannatus nuorten keskuudessa juontaa juurensa hänen kokemukseensa presidentin tehtävästä.

– Niinistö saattaa tuntua turvalliselta valinnalta, sillä hän on nykyinen presidentti. Jos presidentti vaihtuisi, se olisi monelle aika jännittävältä tuntuva paikka, Kilpinen pohtii.

– Ehkä ihmiset ajattelevat, että koska kaikki on mennyt nyt hyvin, hän hoitaa tulevaisuudessakin tehtävät hyvin. Me suomalaiset emme tykkää muutoksesta, Koivisto arvelee.

16.01.2018 Juttua muokattu. Lisätty tieto Nuorten Ääni -toimituksesta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja