Olympiavoittaja ja MM-mitalisti opettivat Jokereiden pelaajia hiihtämään – Yksi asia yllätti Jari Isometsän: "Ei ollut hirveän hyvä"

3:27
Jokerien taidonnäyte hiihtoladulla Sami Jauhojärven ja Jari Isometsän opissa.

Helsingin Jokerit vaihtoi perjantaina vapaalle keskellä hektistä otteluruuhkaa. Torstaina Admiral Vladivostokin kotikentällään kaatanut joukkue pelaa jälleen lauantaina, kun Kunlun saapuu Helsinkiin.

Perjantaina pelaajat rentoutuivat maastohiihdon olympiavoittajan Sami Jauhojärven ja MM-mitalistin Jari Isometsän hiihto-opissa Espoon Oittaalla. Kilomterin mittaisella ladulla nähtiin kaatumisia, mutta myös mallikkaita hiihtosuorituksia.

Valmentajakaksikko arvioi jääkiekkoilijoiden hiihtotaitoja ymmärtäväiseen sävyyn.

– Intoa oli enemmän kuin taitoa ja keskittymiskykyä. Kilpailuksi näytti menevän. Näkee, että nuorilla miehillä on kilpailuvietti kohdillaan, Jauhojärvi virnisti hiihtokoulun jälkeen.

MTV Urheilun hiihtoasiantuntijana toimiva Isometsä sanoo, että vaikeudet tasapainon kanssa suksilla yllättivät.

– Tasapaino ei ollut hirveän hyvä, Isometsä arvioi.

– Suksi vähän elää aina, ja se että oppii luottamaan siihen, vie vähän aikaa. Ei se niin helppoa ole, miltä televisiossa näyttää, kun huiput hiihtävät.

Jauhojärvi näki asian saman suuntaisesti.

– Mono ei ole niin tukeva kuin luistin. Pitkän suksen hallittavuus on vähän haastavampi kuin, jos jalkaterän mittainen terä on siinä alla.

Isometsä ilahtui siitä, että kaikki halusivat kokeilla, vaikka joukossa oli niitäkin, jotka olivat elämänsä ensimmäistä kertaa suksilla.

– Urheilijat hallitsevat kehonsa, ja ovat ihan potentiaalisia oppimaan myös hiihtämään.

Onnistujista valmentajien erityismaininnan saivat Antti Pihlströn, Jesse Joensuu ja Marko Anttila, joka päihitti Jauhojärven noin 70 metrin sprinttimatkalla lähdössä myönnetyn etumatkan turvin.

– Aliarvioin täysin Anttilan kyvyn vetää spurtti, Jauhojärvi myönsi.

Onnistujia ja muita

Yksi, jolla sukset pysyivät mainiosti hallinnassa, oli hyökkääjä Veli-Matti Savinainen. Hän tunnustautui hiihdon ystäväksi. Savinainen kertoi käyttävänsä hiihtoa harjoitusmuotona omissa treeneissään.

– Pari kertaa viikossa aina kun kelit ja aikataulut sallivat. Hiihto on hyvä urheilu- ja palautusmuoto.

Anttilalle laji oli oudompi. Hiihtämässä mies kertoi käyneensä lähinnä lapsuudessa. Lajin rankkuuden hän ehti huomata jo Oittaan kilometrin mittaisella ladulla.

Anttila uskoo, hiihdon toimivan hyvin myös jääkiekkoilijan harjoittelumuotona.

– Varmasti toimii. Koko kroppa on käytössä, ja hapenotto oli ainakin itselläni kovilla ylämäessä, saa töitä tehdä, siihenkin löytyisi apuja jääkiekkoon.

Vaan mitä sanovat asiantuntijat, olisiko hiihdosta hyötyä myös jääkiekkoilijalle?

Jauhojärvi ja Isometsä peräänkuuluttavat useampia toistoja ja varmuutta suksella olemiseen.

– Hiihto on aivan erinomainen harjoittelumuoto aerobisena harjoitteluna, vastapainona kaukalossa rymistelyyn ja korkealla maitohapolla menemiseen. Se vaatii, että osaa hiihtää teknisesti oikein, silloin siitä saa harjoituksellisesti enemmän irti, Isometsä sanoi.

Painaako jalka viikonloppuna?

Jokereiden urakkaviikko jatkuu lauantaina Kunlunia ja sunnuntaina Neftehimikiä vastaan.

Pelaajat uskoivat, että hiihtokokeilun tuoma piristysruiske kantaa myös otteluihin. Muutamasta kaatumisesta huolimatta loukkaantumisilta ladulla ilmeisesti vältyttiin.

– En usko, että sen takia (on poissaoloja), mutta varmaan itsellä tuntuu jaloissa ja kropassa, kun hiihdin pari kierrosta. Voi vähän tulla paikat kipeäksi, mutta ehkä me sitten maksetaan sen verran hintaa. Väännetään väkisin huomenna voitto, puolustaja Teemu Eronen naureskeli.

Anttila arvioi välipäivän tekemisen olleen oiva piristysruiske joukkueelle.

– Kai se positiivisena näkyy. Saatiin mieli virkeäksi, se kai oli tarkoituskin. Kaikkea ei jätetty ladulle. Hauskaa oli, toivottavasti se auttaa viikonloppuna.

Jauhojärven mukaan kiekkoilijoiden hiihtotreeni tuskin palvelee täysin lauantain ottelua.

– Ei tästä varmasti huoltavin treeni tullut, mutta varmasti oli ajatukset poissa kaukalosta. Kaverit sanoi, että kun parikymmentä metriä oli, hiihdetty yläkroppa oli ihan hapoilla ja ojentajat tulessa.

 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.