Olkiluoto 3 -ydinvoimala käynnistyi yöllä – yli vuosikymmen aiottua myöhemmin

5:47
Olkiluoto 3:n valmistuminen viivästyi huomattavasti aiotusta. MTV kokosi syyt, minkä takia valmistus viivästyi. Taustalla ovat muun muassa tärinä ja viottuvat venttiilit.

Olkiluoto 3:n reaktori on käynnistetty, kertoo Teollisuuden Voima.

– Tammikuussa on vielä parempaa luvassa, kun OL3 liitetään valtakunnan sähköverkkoon eli sähköntuotanto alkaa, Olkiluoto 3:n projektinjohtaja Jouni Silvennoinen sanoo TVO:n tiedotteessa.

Säännöllisen sähköntuotannon on määrä alkaa kesäkuussa, jolloin Olkiluoto 3:n on määrä tuottaa noin 14 prosenttia Suomen sähköstä.

Lukuisista myöhästymisistä kärsinyt yksikkö on ollut rakenteilla vuodesta 2005 alkaen. Sen piti alun perin valmistua vuonna 2009. Teollisuuden Voiman tiedotteen mukaan uusi ydinvoimalaitos otettiin Suomessa käyttöön viimeksi yli neljä vuosikymmentä sitten. Euroopassa vastaava tehtiin noin 15 vuotta sitten.

Tehon nosto vaatii STUKin luvan

Viime viikolla kerrottiin, että STUK valvoo reaktorin käynnistystä ja pientehokokeita paikan päällä Olkiluodossa. TVO nostaa reaktorin tehoa asteittain. TVO:n aamuisen tiedotteen mukaan jokaisella tehotasolla tehdään käyttöönottokokeita.

Tehon nostoon yli viiden prosentin reaktorin täydestä tehosta TVO tarvitsee STUKin luvan, samoin kuin tehon nostoon yli 30 ja 60 prosentin.

Koekäyttöjakson aikana yksikkö tuottaa sähköä vaihtelevin tehoin.

TVO aloitti kolmosyksikön polttoaineen latauksen maaliskuussa. STUK seurasi latausta ja sitä seuranneita niin sanottuja kuumakokeita Olkiluodossa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja