Olkiluoto 2:n sähköntuotanto on keskeytetty havaitun vuodon takia, tuotanto jatkuu reilun viikon päästä

Näin lopultakin käynnistynyt Olkiluoto 3 vaikuttaa sinunkin sähkölaskuusi 14:17
Katso keskustelu huhtikuulta: Näin lopultakin käynnistynyt Olkiluoto 3 vaikuttaa sinunkin sähkölaskuusi

Olkiluodon ydinvoimalan kakkosyksikön sähköntuotantoa jatketaan näillä näkymin elokuun lopussa, ydinvoimayhtiö Teollisuuden Voima (TVO) kertoi tänään perjantaina. Yksikön sähköntuotanto jouduttiin keskeyttämään perjantain vastaisena yönä turbiinilaitoksen generaattorilla havaitun kosteuden nousun vuoksi.

TVO:n mukaan syyksi paljastui vuoto vesijäähdytteisen generaattorin jäähdytysjärjestelmässä. Vian korjaamiseen menee arviolta noin kymmenen päivää. Laitoksen on määrä tuottaa jälleen sähköä 28. elokuuta.

Vialla ei TVO:n mukaan ole vaikutusta ydinturvallisuuteen.

Yksikön putoaminen pois pelistä ei ole itsessään iso kolaus Suomen sähköntarjontaan. Olkiluoto 2:n nimellisteho on noin 900 megawattia.

– Sähkönkulutus on Suomessa arkipäivisin tähän aikaan vuodesta reilut 8 000 megawattia. Olkiluoto 2 on tästä vähän yli kymmenen prosenttia, Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä sanoi STT:lle perjantaina.

Normaalitilanteessa yksittäisen voimalaitoksen merkitys ei ole hänen mukaansa iso. Esimerkiksi Olkiluodon kakkosyksikön tuotanto saataisiin hyvin korvattua muun muassa tuomalla sähköä Ruotsista.

Nyt tuonti ei kuitenkaan onnistu täysimääräisesti, koska Ruotsin ja Suomen väliset sähkönsiirtojohdot toimivat rajoitetusti.

Huoltotöitä ja tyyntä säätä

Kantaverkkoyhtiö Fingrid tiedotti perjantaina, että pohjoisessa kaupallinen tuontikapasiteetti Ruotsista Suomeen on tippunut 200 megawattiin, kun se on tavallisesti 1 200 megawattia. Rajoitus johtuu uuden voimajohdon rakentamisesta ja kestää syyskuun 17. päivään saakka.

Etelä-Suomen ja Keski-Ruotsin välistä siirtoyhteyttä puolestaan korjataan. Huolto rajoittaa yhteyden kapasiteettia 1 200 megawatista 800 megawattiin ensi maanantaihin saakka.

Lisäksi Loviisan ydinvoimala on menossa sunnuntaina niin ikään suunnitellusti huoltoon, joka kestää syyskuun loppuun. Tästä tulee Leskelän mukaan 500 megawatin vajaus Suomen sähköntuotantoon.

Kaiken kukkuraksi lähipäiville on ennustettu varsin vähätuulista säätä. Leskelän mukaan Suomen tuulivoimasta puuttuu keskimääräiseen tehoon verrattuna tuhatkunta megawattia tuotantotehoa.

Hänen mukaansa Suomessa ei näillä näkymin ole kuitenkaan vaaraa sähköpulasta. Sen sijaan sähkön hinnat voivat pompata välillä huomattavan korkealle.

– On odotettavissa, että hinnat voivat olla lähipäivinä aika korkeat. Lisäksi hintojen vaihtelu on varmasti hyvin suurta, Leskelä sanoo.

– Sähkön käyttäjien kannattaa nyt seurata hintoja varsinkin, jos oma sopimus on millään tavalla sidottu pörssisähköön.

Perjantaina pörssisähkön keskihinta oli vajaat 15 senttiä kilowattitunnilta. Se keikkuu samoissa lukemissa myös lauantaina.

Juttua päivitetty 18.8.2023 kello 16.04 muun muassa tiedolla siitä, milloin Olkiluoto 2:n sähköntuotanto jatkuu.

Lue myös:

    Uusimmat