Olkiluodon turbiinilaitoksessa havaittu vaurioita – säännöllisen sähköntuotannon aloitus ehkä viivästymässä

Olkiluoto 3 -ydinvoimala käy nyt ensi kertaa täydellä teholla 2:30
Katso video: Olkiluodon kolmosreaktori alkoi käydä täydellä teholla ensi kertaa syyskuun lopussa.

Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktorin turbiinilaitoksessa havaittiin eilisiltana vaurioita, jotka saattavat viivästyttää säännöllisen sähköntuotannon aloittamista, kertoo Teollisuuden Voima (TVO). 

Aiemmin on ilmoitettu, että kolmosreaktorin säännöllinen sähköntuotanto alkaa 14. joulukuuta.

Vauriot havaittiin huolto- ja tarkastustöiden yhteydessä ydinreaktorin turbiinilaitoksen syöttövesipumppujen sisäosissa.

Kun ollaan vähänkin viisaampia, annamme aikatauluarvion

Yhtiön mukaan asialla on todennäköisesti vaikutusta reaktorin koekäytön etenemiseen ja säännöllisen sähköntuotannon aloittamiseen. Aikatauluarvio selvinnee TVO:n mukaan lähipäivinä.

– Meidän pitää ensin saada selville näiden vaurioiden syy ja vesipumppujen korjaustapa. Kun näistä ollaan vähänkin viisaampia, annamme aikatauluarvion, kertoi TVO:n viestintäpäällikkö Johanna Aho STT:lle tänään keskiviikkona.

TVO kertoo tiedotteessaan, että turbiinilaitoksen syöttövesipumpuilla pumpataan vesi höyrystimiin syöttövesitankista. Pumppujen vaurioilla ei ole yhtiön mukaan vaikutusta ydinturvallisuuteen.

Reaktori pysäytettiin viime viikolla suunnitellusti

Ahon mukaan syöttövesipumput asennettiin laitokselle jo vuosia sitten, ja ne ovat olleet käytössä koko koekäytön ajan. Tiedossa ei vielä ole, milloin vauriot ovat syntyneet.

Olkiluodon kolmosreaktori on ollut maaliskuusta alkaen koekäytössä ja tuottanut sähköä valtakunnan verkkoon. Kolmosreaktori pysäytettiin viime viikolla, eikä se ole sen jälkeen tuottanut sähköä.

Ahon mukaan viime viikon keskeytys oli suunniteltu. Tuotanto keskeytettiin suunniteltuja testejä ja huolto- ja tarkastustöitä varten.

– Ensinnäkin oli syöttövesipumppuihin liittyvä testikokonaisuus, sitten toteutettiin reaktorin pikasulkutesti. Tätä aikaa hyödynnettiin myös huolto-, tarkastus- ja korjaustöihin, mitä laitoksella on, ja näiden yhteydessä sitten havaittiin syöttövesipumppujen sisäosissa vaurioita, joita nyt selvitellään.

Viime viikolla kerrottiin, että sähköntuotantoa jatkettaisiin keskeytyksen jälkeen tämän kuun lopulla. Nyt tämä aikataulu saattaa muuttua.

Juttua päivitetty 19.10. kello 00.10, 5.24 ja 15.41: Juttua päivitetty kauttaaltaan. 

Lue myös:

    Uusimmat