Mainos

Öljyn hinnan romahtaminen ei vaikuta bensiinin hintaan – polttoaineen hinta noussut talvesta

Raakaöljyn ylitarjonta painanut hinnan laskuun, ja öljyn hinta on nyt vain 53 dollaria tynnyriltä. Viime vuonna raakaöljyn hinta pyöri hieman alle 110 dollarissa tynnyriltä.

Raakaöljyn hinta laskee markkinoiden ylitarjonnan vuoksi. Öljyn hinta pysyy näillä näkymin alhaisena, sillä ylitarjontaan vaikuttavat Kiinan epävarma taloustilanne sekä öljynviejämaiden järjestö OPEC:n haluttomuus vähentää tuotantoa. Myös Iranin ja USA:n välinen ydinsopimus lisännee tarjontaa.

– Sopimus ei vielä tule laskemaan hintaa, vaan tulee näkymään vasta vuonna 2016. Sopimuksella on kuitenkin ollut oma psykologinen vaikutuksensa, kertoo Risk Manager Sauli Saumala Nesteeltä.

Kotimaisilla pumpuilla öljyn hinnan lasku ei näy, sillä bensiinin kysyntä maailmalla on kasvanut öljyn tarjonnan kasvaessa. Bensiinin keskihinta onkin noussut talvesta. Kysynnän kasvaessa bensiinin jalostuskapasiteetti on joutunut tiukoille, mikä lisää jalosteiden hintaa.

– Tämä on tullut yllätyksenä polttoainealalle, eikä jalostuskapasiteetti ole siihen sopeutunut. Bensiini on 30 taalaa kalliimpaa tynnyriltä kalliimpaa kuin raakaöljy, normaalisti ollaan liikuttu 10–15 taalan tynnyritasolla, Sauli Saumala kertoo.

Bensiinin hintaan vaikuttaa kuitenkin eniten verotus.

– Jos bensiini ei maksaisi mitään, sen hinta pumpuilla olisi kuitenkin lähes euron. Se on verojen osuus, kertoo varatoimitusjohtaja Pekka Huttula Öljy- ja biopolttoainealalta. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.