Oliko tv-protesti sittenkin lavastus? Sotaa vastaan Venäjän tv:ssä protestoinut venäläistoimittaja Ukrainan terroristilistalle

0:45
Videolla kohua herättänyt protesti – Kerro sinä: oliko tämä hetki pelkkää lavastusta?

Venäläistoimittaja Marina Ovsjannikova, joka nousi julkisuuteen protestoituaan sodanvastaisen kyltin kanssa suorassa lähetyksessä, kertoo tuntevansa itsensä ukrainalaiseksi ja vaihtavansa sukunimensä tyttönimeensä Tkatšukiin.

Toimittaja Marina Ovsjannikova kertoo isänsä olevan ukrainalainen ja haluavansa teollaan osoittaa tukensa Ukrainalle ja sen kansalaisille.

Ovsjannikova kertoo Facebookissa aikeestaan. Toimittaja Ovsjannikova työskentelee tällä hetkellä saksalaislehti die Weltille.

Ukrainassa teon aitoutta epäillään

Ukrainassa Ovsjannikovan tekojen ja aikeiden vilpittömyyttä epäillään. Tv-protestia pidetään lavastuksena ja toimittajan epäillään työskentelevän Venäjän valtion tiedustelupalvelussa.

Ovsjannikova kertoo uutissivusto Meduzalle, kuinka on paennut Ukrainasta toukokuun viimeisenä päivänä, koska joutui viranomaisten ja median epäilyjen ja vihan kohteeksi.

Vihaisen reaktion vuoksi Ovsjannikovan esiintyminen peruttiin

Toimittajan oli tarkoitus esiintyä kesäkuun ensimmäisenä päivänä Ukrainan Interfax-uutistoimiston konferenssissa, jossa kertoisi kokemuksistaan Venäjän valtiollisen propagandan tuotannosta. Tilaisuuden julkistaminen herätti kuitenkin närkästystä ja suuttumusta. Tilaisuutta ei muun muassa pidetty soveliaana sodan keskellä.

Interfax-uutistoimiston mukaan tilaisuus peruttiin sen saaman negatiivisen palautteen vuoksi. Ovsjannikova poistui maasta tapahtuneen jälkeen.

Ovsjannikova kommentoi tilannettaan ahkerasti Facebookissa

Ovsjannikova julkaisee Facebookissa paljon Ukrainan-matkaansa koskevia kommentteja. Hän on ottanut muun muassa kantaa bensan hintaan, ilmahälytyksiin ja kutsunut Odessaa syntyperäkseen.

Kommenteissa toimittajaa ylistetään ja kiitellään. Kaikissa sodan kauhistelu ei herätä kuitenkaan luottamusta.

Toimittajan toimia epäillään informaatiopsykologiseksi vaikuttamiseksi. Ukrainalainen kansalaisjärjestö Mirotvorets on listannut Ovsjannikovan terroristisivustolleen. Järjestö listaa venäjänmielisiä terroristeja. Lisäksi Ukrainan kulttuuri- ja informaatioministeri Oleksandr Tkatsenko on kieltänyt toimittajan maahantulon.

Ovsjannikova on Facebookissa julkaissut kuvakaappauksen uutisesta maahantulokiellostaan Ukrainaan sekä venäläisen taloussanomalehden Kommersant-lehden uutisesta, jossa vaaditaan Ovsjannikovan Venäjän kansalaisuuden poistamista. Alle toimittaja on kirjoittanut kommentin ”Moraalinen ongelma. Kummassa vankilassa minun pitäisi istua, venäläisessä vai ukrainalaisessa?"

Ukrainalaiset skeptisiä

Twitterissä keskustelu Ovsjannikovan tekoja epäillään muun muassa kyltin englanninkielisyyden ja sakkojen vähyyden vuoksi. Lisäksi ihmetystä herättää se, että toimittaja päästettiin maasta tapahtuneen jälkeen.

Ovsjannikovan mukaan hänet päästettiin maasta Ranskan presidentin Emmanuel Macronin vetoomuksen avulla.

Toimittaja on syntynyt Odessassa ukrainalais-venäläiseen perheeseen. Ovsyannikova muutti perheensä mukana Venäjälle 13-vuotiaana.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja