Oletko taipuvainen alakuloisuuteen? Tästä se voi johtua

Tutkijoiden mukaan luovat ihmiset kärsivät todennäköisemmin mielenterveysongelmista.

Luovien ihmisten on todettu kärsivän useammin masennuksesta ja muista mielenterveysongelmista. Yhteys ei kuitenkaan välttämättä ole aivan sitä, mitä luulet.

Usein ajatellaan, että taiteilijasielut ja nerokkaat mielet kärsivät enemmän mielenterveysongelmista, mutta yhteys ei suinkaan ole se, mitä työtä ihminen tekee. Luovat ihmiset nimittäin kärsivät masennuksesta todennäköisemmin, koska heidän aivojensa vuorovaikutus ympäröivän maailman kanssa on erilaista.

Moni luova ihminen ajattelee, että on taipuvainen masennukseen, vaikka oikeasti heidän reaktionsa ympäröivään maailman on täysin luonnollinen.

Hermotutkija ja kirjailija Nancy Andreasenin mukaan vähemmän luovat ihmiset sopeutuvat uusiin tilanteisiin nopeammin sen perusteella, mitä heille on kerrottu uudesta tilanteesta. Luovat ihmiset puolestaan ajattelevat eri tavalla: luovien ihmisten ajatukset yksinkertaisesti käyvät uusissa tilanteissa kierroksilla.

Luova ihminen ei ole ajatusmaailmaltaan mustavalkoinen

Luovan ihmisen sisäinen maailma on Andreasenin mukaan monimutkainen, monitulkintainen ja täynnä harmaan eri sävyjä – luova ihminen ei ole mustavalkoinen. Luovan ihmisen maailma on täynnä kysymyksiä, ja vain harvaan löytyy helposti vastaus.

Yksi merkittävä ero luovan ja ”ei-niin-luovan” ihmisen välillä on se, että vähemmän luova ihminen reagoi uuteen tilanteeseen nopeasti, koska hän niin sanotusti hyödyntää tietoa, mitä hän on jo tilanteesta eri auktoriteeteilta saanut. Luova ihminen puolestaan elää eläväisemmässä maailmassa, jossa asioilla on monta puolta.

Jatkuva asioiden kyseenalaistaminen, ihmettely ja analysointi voi kuitenkin viedä veronsa: luova ihminen voi herkästi tuntea itsensä ulkopuoliseksi ja alakuloiseksi, koska ajattelee olevansa erilainen.

Luovalle ihmiselle onkin tärkeää tunnistaa ja hyödyntää omat taitonsa ja lahjansa. Jos luovaa ihmistä estää toteuttamasta itseään, voi se johtaa vakavaan masennukseen, sanoo Andreasen. Omaa ”epänormaaliuttaan” kannattaa myös arvostaa: onhan se kiinnostavampaa kuin olla aivan ”normaali”.

Andreasenin mukaan mielenterveysongelmille altistuminen johtuu luovan ihmisen aivojen jatkuvasta työskentelystä.

Video: Tältä masennus näyttää.

Lähde: Lifehack

Lue myös:

    Uusimmat