Sitä on kaikkialla – likaa, tahroja, pölyä ja mikroskooppisen pieniä bakteereja. Katso kotisi pahimmat bakteeripiilot ja kuinka ne tulisi siivota.
Alla oleva lista paljastaa kodin yllättävätkin bakteerien kasvualustat ja suositukset, kuinka usein mikäkin pitäisi putsata.
1. Kaukosäädin
Tämä laite kerää itseensä huomaamattomasti järkyttävät määrät bakteereja! Suositeltavaa olisikin, että kaukosäädin puhdistettaisiin vähintään kahden päivän välein desinfioivalla liinalla, mutta riittää, että teet kaukosäätimen puhdistuksen edes kerran-pari kuukaudessa. Jos valmistat ruokaa, vältä kosketusta kaukosäätimen kanssa!
2. Käsilaukun sisus
Käsilaukun sisällä voivat pesiä ainakin salmonella- ja kolibakteerit. Erityisen bakteerikyllästettyä aluetta laukussasi ovat ainakin mahdolliset irralliset kolikot ja setelit, jotka ovat kiertäneet monesta kädestä käteen. Kaikista törkyisin asia laukussa ovat setelit, jotka voivat säilöä flunssavirusta jopa 17 päivää. Älä siis koskaan säilytä mitään ruokatavaraa irrallaan käsilaukussasi, ja puhdista laukku säännöllisesti ainakin imurilla.
3. Käsilaukun ulkopinta
Ota tavaksesi ripustaa käsilaukkusi esimerkiksi naulakkoon tai tuolin selkänojalle sen sijaan, että laskisit sen aina lattialle. Pyri puhdistamaan laukun ulkopinta materiaalista riippuen joko kostealla liinalla tai nahanhoitoaineella, niin vältät pahimpien bakteerien pesimisen ja leviämisen.
4. Alusvaatteet
Jokaisessa alusvaatteessa on ainakin mikroskooppisen pieniä jäämiä ulosteesta – mikä tarkoittaa myös kolibakteerin pesimisvaaraa. Jotta onnistuisit tappamaan mahdollisimman paljon mikrobeja ja välttämään niiden leviämisen, pyri pesemään alusvaatteet aina erillään muusta pyykistä. Anna alusvaatteiden kuivua täysin kuivaksi, sillä märässä pyykissä bakteerit vain leviävät.
5. Rintaliivit
Asiantuntijoiden mukaan rintaliivejä olisi hyvä käyttää vain pari-kolme kertaa ennen uutta pesua. Jos kuitenkin hikoilet päivän aikana, ei ole kannattavaa kuivattaa rintaliivejä ja jatkaa niiden käyttöä ilman pesua, vaan pese liivit suosiolla, jotta mikrobien kasvu ja leviäminen minimoituisi.
