Mainos

Oletko pipariguru? Osallistu Piparinleivonnan SM-kisoihin!

Joulu ei ole joulu ilman piparkakkuja. Nuo mausteiset ja suussa sulavat pikkuleivät katoavat herkuttelijoiden suihin jo marraskuisissa pikkujouluissa.

Piparin leipominen ja koristelu on kuitenkin haastava taitolaji, joka vaatii tarkkaa silmää ja näppäriä sormia.

Joulun lähestyessä kodeissa keskitytään pitkään ja hartaasti piparkakkujen leivontaan. Kiireisiä jouluvalmisteluja helpottaakseen monet valitsevat valmispiparkakkutaikinan, jonka voi vain sulattaa ja ryhtyä hommiin. Toisilla on keittiön laatikoissaan suuret arsenaalit erilaisia piparimuotteja possuista piparkakku-ukkoon, toiset taas suosivat tuttua ja perinteistä pyöreäreunaista piparimuottia. Piparitalkoot kokoavat yhteen kaverukset ja perheenjäsenet: kääritään hihat ja kaulitaan, muovataan, paistetaan, koristellaan ja maistellaan. Vain kotileipurin mielikuvitus ja taiteelliset kyvyt ovat rajana.

Jouluisin moni muistaa, että piparkakkujen leipominen on todellinen taitolaji. Piparipellillistä paistaessa täytyy olla tarkkana, etteivät keksien reunat kärähdä tai keskusta jää liian raa’aksi. Piparkakkutalon seinien yhteen liimaaminen vaatii sekin todellista kärsivällisyyttä, varsinkin, kun rakennusaineina ovat kuuma sokeri ja hajoava keksimateriaali. Pienten lasten kanssa leipovien vanhempien täytyy puolestaan vahtia, etteivät pikkuiset jauhosormet napsi liikaa taikinaa suuhunsa.

Leivonta on suomalaisten keskuudessa yhä suositumpi harrastus ja leivontablogeja luetaan intohimoisesti. Kotileipurit eivät tyydy enää perusosaamiseen, vaan panostavat välineisiin ja hyviin raaka-aineisiin. Maun lisäksi leivonnaisen täytyy myös näyttää hyvältä. Etenkin piparien koristelussa tarvitaan taiteellista silmää, vakaata kättä ja näppäriä sormia.

Piparileipurien ahkeruus palkitaan lopulta, kun uunista leijailee suloisen makea tuoksu. Pian kiireet unohtuvat ja suussa maistuu joulu.

Oletko sinä Suomen paras piparinleipoja? Tule ja näytä taitosi tiukalle raadille Piparinleivonnan SM-kisoissa. Kisa järjestetään Helsingin Kampissa 10. ja 11.12.2011. Kilpailuun ilmoittautuminen alkaa Kampin keskusympyrällä lauantaina 10.12. klo 10. Välieriä järjestetään yhteensä 12 kappaletta ja finaalin tulos julkaistaan sunnuntaina klo 16.30.

Artikkelin tarjoaa: Myllyn Paras

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja