Oksana, 19, lähti sodan etulinjaan – nyt Ukrainassa kylvävät tuhoa Venäjän lähettämät "lentävät ruohonleikkurit"

19-vuotias ukrainalainen Oksana lähti etulinjaan 1:26
Katso video: Näin Oksana kertoo elämästään sodan etulinjassa.

Ukrainan siviiliväestö elää nyt drooni-iskujen pelossa, mutta niin myös armeija. Sotilaat yrittävät ampua ylitseen lentäviä iranilaisdrooneja alas vaihtelevalla menestyksellä. Yksi sotilaista on 19-vuotias Oksana, joka on lähetetty Donetskin lähistölle etulinjaan.

Venäjän joukot ovat 19-vuotiaan Oksanan asemapaikasta vain kahden kilometrin päässä. Hermot ovat kireällä.

– Toivomme tietysti että käy hyvin. Jotkut puhuvat siitä, jotkut rukoilevat, kuka reagoi mitenkin, Oksana sanoo.

Sekä drooneja että ohjuksia käytetään paitsi Ukrainan energiainfraa, myös itse rintamaa vastaan. Matkalla asemiinsa sotilaat näkevät raketin jäännöksiä.

– Näiden kamikaze-drooni-iskujen jälkeen on selvää, että kaikki ei riipu meistä sotilaista. Annamme kyllä kaikkemme mutta tämä ei ole meidän vallassamme. Iskut infraan ja siviilikohteisiin ovat jotain mitä emme voi täältä käsin estää, Oksana sanoo. 

Se ei estä yrittämästä. Venäjän lähettämiä drooneja, lentää joukkojen yli joka päivä, ja aina jos vähänkään mahdollista, sotilaat yrittävät ampua niitä alas. 

Sähkökatkot vaikuttavat myös armeijaan. Sotilaat varautuvat sähkövajeeseen generaattoreilla, niillä ladataan mm. radiot, matkapuhelimet sekä rintamalla käytettävät sähkölaitteet. 

Toisaalta sotilaat ovat Oksanan mukaan jo jossain määrin tottuneet epämukavuuteen. 

– Olemme tottuneet olosuhteisiin joissa ei ole mitään normaalia: Ei sänkyä, ei ruokaa, ei lämmitystä, ei kuumaa vettä. 

"Lentävät ruohonleikkurit" kylvävät tuhoa

Venäjä on moukaronut Ukrainan siviilikohteita ja energiainfraa laajamittaisesti viikonlopun aikana. Pelkästään lauantain aikana Venäjä teki Ukrainaan 40 ohjusiskua sekä 16 iskua iranilaisvalmisteisilla Shahed 136 -drooneilla. Ukraina sanoo kuitenkin pudottaneensa saapuvista ohjuksista suurimman osan. 

– Ukraina on ilmoittanut yllättävänkin hyviä lukuja ja torjuntaprosentteja sekä ohjuksista jotka tässä tapauksessa ovat risteilyohjuksia jotka lentävät suihkukoneen tavoin aika matalalla että nistä iranilaisten valimistamiin Shahed-drooneihin, itsemurhalennokkeihin joita myös lentäviksi ruohonleikkureiksi kutsutaan, kuvailee kenraali, entinen puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg MTV Uutisille.

Lindberg näkee drooni-iskut energiantuotantoon yrityksenä murtaa Ukrainan taistelutahto, erityisesti kun sota ei näytä menneen Venäjän käsikirjoituksen mukaisesti. 

– Kun se mittakaava on sellainen että noin 30 prosenttia energiantuotannosta on tuhoutunut, ja jos se siitä vielä kasvaa, niin muodostuuhan se valtiojohdollekin haasteeksi. Tällä halutaan murtaa Ukrainan taistelutahtoa ja moraalia. Aika näyttää, mutta nyt vielä ainakin voisi arvioida että eipä taida tämäkään ukrainalaisia lannistaa, Lindberg toteaa.

LÄHDE: RTL News 

Lue myös:

    Uusimmat