Mainos

Oikeus: Poliisien välillä oli kiistoja, mutta Aarnio-tutkinta ei ollut puolueellinen

Helsingin käräjäoikeuden mukaan Jari Aarnioon kohdistunut krp:n tutkinta ei ollut puolueellinen. Väitteen oli esittänyt eilen kymmenen vuotta tuomioonsa lisää saanut huumepoliisin ex-päällikkö.

Aarnio väitti myös keskusrikospoliisin rikosylikomisariota julkiseksi vihamiehekseen. Aarnion mukaan krp ei ollut voinut tehdä objektiivista tutkintaa.

Asiaa puitiin oikeudessa useiden poliisitodistajien voimin.

Käräjäoikeus totesi, että ”ainakin osa Helsingin huumerikostutkijoista on kokenut huumepoliisin sekä krp:n JR- ja huumerikostutkinnan välit vaikeiksi ja tulehtuneiksi.”

Syyksi nimettiin useimmiten huumepoliisiin vuonna 2007 kohdistunut virkarikostutkinta. Mitään varsinaista muuta konkreettista ei nimetty, oikeus huomautti.

Oikeus eri mieltä

Käräjäoikeus ei nähnyt mitään estettä siihen, etteikö krp olisi voinut tehdä tutkintaa.

Käräjäoikeuden mukaan tutkinta kohdistui Aarnioon vain sen vuoksi, että hänen epäiltiin olleen Pasilan mies.

- Asiassa ei ole tullut ilmi mitään seikkaa, miksi tällaisia poliisiin kohdistuneita epäilyjä ei pitäisi selvittää, oikeus totesi lisäten, ettei tutkinta kohdistunut huumepoliisiin, vaan Aarnioon hänen epäillyssä huumerikollisen roolissaan.

Käräjäoikeus ei havainnut tutkinnassa puolueellisuutta tai muita sellaisia seikkoja, jotka olisivat saattaneet tutkinnan tulokset epäluotettaviksi.

- Tutkinnan kohdistumisessa tai tutkintamenettelyissä ei näin ollen ole tullut esiin epäasiallista menettelyä vaan se on ollut poliisilain ensimmäisen pykälän mukaista poliisin virkavelvollisuuksien mukaista tutkintaa.

Oikeus totesi, että tynnyritutkinnan jatkaminen krp:n toimesta vaati paljon resursseja, minkä johdosta tynnyritutkinnan jatkaminen KRP:n toimesta oli myös perusteltua.

- Asiassa ei ole tullut esiin perusteita sille, miksi krp ei olisi voinut tutkia huumausainerikosta, jossa Aarnio on ollut epäiltynä.

Tutkinnanjohtaja myös puolueeton

Oikeudenkäynnin aikana Aarnio katsoi, että hänen juttunsa tutkinnanjohtaja Jukka Haaviston objektiivisuus oli vaarantunut.

Syyttäjä Haavisto oli ollut mukana vuoden 2007 virkarikostutkinnassa ja tässä uudessa jutussa oli Aarnion mukaan kyse Haaviston revanssista.

Virkarikosoikeudenkäynnissä Haavisto oli Aarnion mukaan sanonut, että huumepoliisin oli kuin järjestäytynyt rikollisryhmä ja Aarnio sen johtaja.

Käräjäoikeus katsoi, että tutkinnanjohtajana toimiminen kuului Haaviston virkatehtäviin.

- Asiassa ei ole tullut esiin seikkoja, jotka viittaisivat Haaviston toimineen puolueellisesti. Erityisesti arvioinnissa on otettava huomioon, että tässä asiassa on kysymys eri asiasta kuin huumepoliisin kohdistuneessa virkarikosasiassa.

- Tässä tutkinnassa on selvitetty ensisijaisesti huumausainerikosta ja toissijainen seikka on ollut se, että yksi mahdollisista tekijöistä on toiminut poliisina.

Käräjäoikeus totesi, että Haaviston aikaisemmalla virkatehtävän hoitamisella ei ole ollut vaikutusta tutkintaan, eikä merkitystä sen lopputuloksen kannalta. Tällaisesta ei myöskään ole esitetty mitään selvitystä.

2:10

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.