Oikeus: Helsingin Sanomien toimittajan asuntoon tehty kotietsintä oli laillinen

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt toimittaja Laura Halmisen hakemuksen kotietsinnän toteamiseksi laittomaksi, takavarikoiden kumoamiseksi ja takavarikoitujen esineiden palauttamiseksi.

Käräjäoikeuden mukaan Helsingin Sanomien toimittajan Laura Halmisen asuntoon ja kellaritiloihin joulukuussa tehty erityinen kotietsintä on täyttänyt pakkokeinolain edellytykset.

Etsintä- ja takavarikointitoimenpiteet on suoritettu lainmukaisella, kohdehenkilön oikeusturvan huomioon ottavalla tavalla.

Joulukuun puolivälissä Helsingin Sanomissa julkaistiin juttu, jossa kerrottiin Keski-Suomessa sijaitsevasta Puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta. Artikkelin yhteydessä julkaistiin kuvia asiakirjoista, joissa oli ”salainen” ja ”erittäin salainen” -leimoja. Halminen oli toinen jutun kirjoittajista.

Puolustusvoimat teki asiasta tutkintapyynnön, ja poliisi alkoi tutkia uutisointia epäiltynä turvallisuussalaisuuden paljastamisena.

Päivä Helsingin Sanomien jutun julkaisun jälkeen poliisi teki kotietsinnän Halmisen kotiin.

Vasaroi tietokoneen kovalevyä

Kotietsintä sai alkunsa, kun pelastuslaitos sai hälytyksen kellaripalotehtävälle. Toimittaja oli vasaroinut hallussaan olevan tietokoneen kovalevyä tuhotakseen lopullisesti sen sisältämät tiedot.

Kovalevyn rikkomisesta aiheutui savua, ja hän kutsui itse palokunnan paikalle. Käräjäoikeuden mukaan Halmisen hätäkeskukseen soittama puhelu muodosti olennaisen perusteen kotietsinnän suorittamiselle.

Halminen kertoi puhelun aikana tietokoneen tuhoamisen yrityksestä asuintalonsa kellarissa ja sen liittymisestä tutkittavana olevaan Helsingin Sanomien artikkeliin. Käräjäoikeuden mukaan kyse oli akuutista todisteiden hävittämistilanteesta, jolloin etsintä voitiin toimittaa tutkinnanjohtajan päätöksellä.

Helsingin Sanomien artikkeli, julkaistujen tietojen liittyminen sotilastiedusteluun sekä Halmisen toiminta ovat etsintäpäivänä muodostaneet perusteen uskoa, että Halmista on syytä epäillä maanpetosrikoksiin kuuluvasta turvallisuussalaisuuden paljastamisesta. Pakkokeinolaki ei rajoita kotietsinnän suorittamista toimittajan kotiin silloin, kun toimittaja on rikoksesta epäiltynä.

Halminen itse piti poliisin häneen kotiinsa tekemään kotietsintää laittomana. Halmisen keskeisenä perusteena on ollut väite, että poliisi on menetellyt lainvastaisesti takavarikoimalla takavarikkokiellon alaista omaisuutta ja pyrkinyt murtamaan hänen lähdesuojansa.

OIkeus: Lähdesuojaa ei yritetty rikkoa

Oikeuden mukaan Halmisen tapauksessa lähdesuojaa ei ole rikottu eikä tähänastisten tietojen valossa pyritäkään rikkomaan.

Erityiseen kotietsintään osallistui etsintävaltuutettu, joka kontrolloi, ettei poliisin haltuun ja esitutkinnassa käytettäväksi tule lähdesuojan alaista aineistoa. Tutkinnanjohtaja oli etsintäpäätöksessään lisäksi antanut määräyksen, ettei lähdesuojaa saa rikkoa.

Esitutkinta on vielä kesken eikä takavarikoidun aineiston seulontaa ole vielä suoritettu. Takavarikoiden voimassapitämisen edellytykset ovat edelleen olemassa. 

Lue myös:

    Uusimmat