Oikea uhka vai EU-eliitin painajainen? Populismi repii poliitikkoja: "Tämä aika huutaa vahvaa Euroopan unionia"

Oikea uhka vai EU-eliitin painajainen? Populismi repii poliitikkoja:"Tämä aika huutaa vahvaa Euroopan unionia" 2:04

Suurin osa puolueista pitää MTV Uutisten Eurovaalikonevastausten perusteella populististen puolueiden suosion kasvua uhkana Euroopan unionille.

Lähes jokainen suurimpien puolueiden ehdokkaista vastasi kysymykseen myöntävästi, lukuun ottamatta perussuomalaisia. Europarlamenttivaaliehdokkaat kommentoivat kysymystä keskiviikkona nähdyn Sinustako euroedustaja -lähetyksen yhteydessä.

Euroopan parlamentissa Brysselissä meppinä työskentelevä ja jatkokautta tavoitteleva Sdp:n ehdokas Miapetra Kumpula-Natri pitää populististen puolueiden suosion nousua vakavana uhkana.

Kumpula-Natri näkee asian globalisaation tilanteena, jossa Eurooppaa haastetaan ulkopuolelta.

– Sanoisin, että jotkut hölmöt tekevät sitä sisältäkin. En missään nimessä haluaisi antaa periksi hajottajille. Tämä aika huutaa vahvaa Euroopan unionia ja se meille suomalaisille olisi hirveän tärkeää, vakauttavaa niin turvallisuuden kuin vauraudenkin rakentamisen vuoksi.

"Juncker-demokratiaa"

Perussuomalaisten ehdokas Laura Huhtasaari kommentoi, että demokratian kriisistä puhutaan aina silloin, kun kansallismieliset menestyvät vaaleissa, mutta jos niin sanotulle EU-eliitille mieluisa puolue voittaa, puhutaan demokratiasta.

Huhtasaari kutsuu vallitsevaa tilannetta Juncker-demokratiaksi Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin mukaan.

– Äänestystuloksesta viis, ei haluta päästää väärinäänestettyjä poliitikkoja valtaan. Pidän tätä äärimmäisen huolestuttavana, Huhtasaari totesi.

"Toivon, että ihmiset havahtuvat populismin uhkaan"

Populismin uhkaan otti kantaa myös vasemmistoliiton Silvia Modig. Modig piti aiheesta minuutin mittaisen puheen, jota ohjelman tuomaristo kehui vakuuttavaksi.

Modig summasi puheessa populistien levittävän muun muassa valheita ja suvaitsemattomuutta ja tämänkaltaisen toiminnan olevan uhka koko Euroopan unionille. Modig esitti myös huolensa populististen puolueiden vanavedessä nousevasta äärioikeistosta.

– Meillä on tällä hetkellä voimia Euroopassa, jotka haluavat kieltää abortin ja ehkäisyn sekä ajattelevat, että naisen paikka on kotona.

– Toivon, että ihmiset havahtuvat populistien uhkaan ja äänestävät sen EU:n puolesta, joka on rauhan projekti, puolustaa rauhan periaatetta ja missä ihmisarvo on jakamaton. Ja sen EU:n puolesta missä ihmisoikeuksia kunnioitetaan, luodaan yhteinen turvapaikkapolitiikka ja pidetään jokaisesta huolta, Modig puhui.

Lue myös:

    Uusimmat