Odottaako sote-palveluita miljardileikkaukset? Kokoomuksen ja SDP:n puoluesihteerit ottivat yhteen: "Herra sentään!"

Sote-palveluilla miljardileikkaukset edessä? – "En tiedä, missä kunnossa suomalaiset sinne töihin menee" 1:06
Kokoomus ja SDP ovat eri linjoilla sote-rahoituksen leikkauksista – "En tiedä, missä kunnossa suomalaiset töihin menevät".

Vähemmän yllättäen talousaiheet dominoivat keskustelua kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien puoluesihteerien kohdatessa tänään Huomenta Suomessa.

Kierrokset nousivat erityisesti sosiaali- ja terveyspalveluista sekä rahoituksesta puhuttaessa.

Kokoomus on kertonut vaaliohjelmassaan hakevansa säästöjä tehostamalla sote-palveluita. SDP on tyystin eri linjalla: pääministeri Sanna Marin (sd.) on sanonut, että rahaa tarvitaan päinvastoin lisää.

– Tällaiset hallinnon tehostamiset esimerkiksi, jos sieltä miljardiluokassa ollaan ottamassa rahaa, en rehellisesti sanottuna pidä uskottavana, että se tapahtuu kovin helposti, SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm sanoo.

Kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokko ei empinyt vastauksessaan. Hänen mukaansa pääministeri Marinin hallituksen tiellä ei voida jatkaa.

– Helppoahan se ei tule olemaan, mutta kokoomuksen tavoitteena on pelastaa hyvinvointiyhteiskunta ja meidän hyvinvointivaltion palvelut. Ja se ei tapahdu sillä tavalla, että mitään ei tehdä, Kokko sanoo.

– Olen siitä samaa mieltä, että missään tapauksessa helppoja sopeutuskohteita ei ole, mutta se on välttämätöntä myös tulevien sukupolvien kannalta.

Tässä kohtaa keskustelu alkoi kiihtyä.

Rönnholm esitti huolensa siitä, miten hyvinvointialueet pärjäävät, jos sote-puolelta leikataan miljardikaupalla rahaa.

–  En sitten tiedä, missä kunnossa suomalaiset töihin menevät, jos esimerkiksi terveyspalveluita ei ole tarjolla, Rönnholm sanoo.

Kokoomuksen Kokko pysyi tiukkana ja painotti, että Suomen valtiontalous on saatava tasapainoon.

 – Meillä on pienenevät ikäluokat ja muutenkin talouden näkymät ovat sellaiset, että tämä tilanne pitää saada hallintaan, jotta suomalainen hyvinvointiyhteiskunta ei ole syöksykierteessä, vaan me olemme hallitulla tiellä, Kokko sanoo.

– Ei me missään syöksykierteessä olla, herra sentään! Rönnholm puuskahtaa Kokon vastauksen päälle.

Millaisessa jamassa Suomen talous sitten on, jos ei syöksykierteessä? Katso kokoomuksen ja demarien puoluesihteerien kiivas talouskeskustelu.

Kohti vaaleja: Mitä Kokoomus ja SDP tavoittelevat? 10:14



Lue myös:

    Uusimmat