NYT: Yhdysvallat jakaa tiedustelutietoa, jonka avulla Ukraina on onnistunut surmaamaan arviolta 12 venäläiskenraalia

Yhdysvallat on jakanut Ukrainalle tiedustelutietoa, jonka avulla Ukraina on onnistunut surmaamaan yli 10 venäläiskenraalia sodan aikana, kirjoittaa New York Times viranomaislähteisiinsä vedoten.

Ukrainan mukaan se on onnistunut surmaamaan jo arviolta 12 venäläiskenraalia, mikä on poikkeuksellisen korkea määrä.

New York Timesin mukaan Yhdysvallat on jakanut reaaliajassa tietoa taistelujen etenemisestä ja Venäjän komentojoukkojen liikkeistä.

Lehden mukaan Yhdysvallat on jakanut Ukrainalle valtion ja kaupallisten satelliittien avulla paikannustietoa komentojoukoista, jotka vaihtavat nopealla tahdilla sijaintiaan.

Ukraina on pystynyt yhdistämään tätä omaan tiedustelutietoonsa, mukaan lukien kenraalien paikannukseen käytettävään telekuunteluun.

Tämän avulla Ukraina on onnistunut paikantamaan ja kohdistamaan muun muassa ilmaiskuja venäläiskenraaleihin niin tehokkaasti, lehti kirjoittaa.

Valkoinen talo pelkää tiedon provosoivan Putinia

Yhdysvallat ja monet muut Nato-maat ovat jo aiemmin kertoneet jakavansa Ukrainalle tiedustelutietoa, mutta reaaliaikaisen taistelutilanteen tai korkea-arvoisiin kenraaleihin kohdistuneen paikannustiedon jakamisesta ei ole aiemmin kerrottu julkisuuteen.

New York Timesin mukaan tiedustelutietojen jako taistelukentältä on pyritty pitämään pitkälti salassa, sillä Valkoinen talo pelkää sen provosoivan Venäjän presidentti Vladimir Putinia.

Lehden lähteiden mukaan Yhdysvallat ei ole ollut osallisena kaikkien venäläiskenraalien surmaamiseen. Esimerkiksi viikonloppuna Itä-Ukrainassa vierailleen kenraali Valery Gerasimovin paikannukseen yhdysvaltalaiset eivät heidän mukaansa osallistuneet. Gerasimovin huhutaan haavoittuneen Ukrainan iskussa, mutta selvinneen hengissä. 

Katso myös: Ukraina teki tuhoisan iskun Käärmesaarelle mainetta niittäneellä dronella

Video: Ukraina teki tuhoisan iskun Käärmesaarelle mainetta niittäneellä dronella 0:43

Päivitetty kello 8.25: Korjattu tieto Gerasimovin tilanteesta. Kenraalin huhutaan haavoittuneen Ukrainan iskussa, ei menehtyneen.

Lue myös:

    Uusimmat