Nyt ovat putket kovilla – näin estät rikot

Ilman lämpeneminen lisää putkirikkojen vaaraa, mikäli putket ovat päässeet kovilla pakkasilla jäätymään.

Sää lauhtui torstaina voimakkaasti koko Suomessa. Lämpötila nousi plussan puolelle ainakin Etelä-Suomessa, länsirannikolla ja Keski-Suomessa.

– Kun lämpötila nousee, putkeen jäätynyt vesi laajenee. Metalliputket voivat tällöin haljeta, sanoo toimitusjohtaja Jari Syrjälä LVI-Tekniset Urakoitsijat ry:stä.

Jos putki on näkyvässä paikassa, vaurion huomaa halkeamasta suihkuavasta vedestä. Mikäli putket ovat taas rakenteissa, kosteus alkaa puskea hiljalleen seinästä läpi. Myös kohisevasta äänestä voi tunnistaa putkirikon.

– Kannattaa tarkistaa myös vesimittari. Jos vaurioita on, mittari pyörii, vaikkei mikään hana ole auki, Syrjälä ohjeistaa.

Putkirikon sattuessa kannattaa sulkea välittömästi vesijohdon pääsulku ja ottaa yhteyttä päivystävään putkiliikkeeseen.

Eristys avainasemassa

Kun pakkanen lähtee uudelleen kiristymään, kannattaa putkien eristykseen kiinnittää huomiota.

Jos putket ja vesimittari sijaitsevat esimerkiksi ulkorakennuksessa, jossa ei ole kunnon eristystä, lisäeristystä saa esimerkiksi styroksilla tai matoilla. Tilaa voi myös lämmittää turvallisesti auton sisälämmittimellä.

Vapaa-ajanasunnoissa kannattaa pitää peruslämpö yllä ja väliovet auki.

Jos esimerkiksi keittiössä kulkee putkia kaappien takana, kaappien ovet voi pitää auki. Astianpesukoneen putket saa lämmitettyä helposti vetämällä hellan irti seinästä, jotta lämpö pääsee pesukoneen putkille.

Maan pintaa lähellä kulkevat putket saa eristettyä lapioimalla niiden päälle kuohkeaa lunta.

Kaikkein kovimmilla pakkasilla voi myös juoksuttaa hiljalleen vettä putkien jäätymisen ehkäisemiseksi.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat