NYT:n ennuste: Amazonin työntekijöiden enemmistö ei kannata ammattiliittoon liittymistä

Yhdysvalloissa suurin osa Amazonin varastokeskuksen työntekijöistä ei kannata ammattiliittoon järjestäytymistä, arvioi New York Times -lehti osittaisen ääntenlaskun perusteella.

Alabaman Bessemerissä varastokeskuksen työntekijät äänestivät helmi-maaliskuussa ammattiliittoon liittymisestä. New York Timesin mukaan äänensä antoi noin 55 prosenttia keskuksen noin 5800:sta äänioikeutetusta työntekijästä. Äänistä oli torstaina paikallista aikaa laskettu noin puolet. Lasketuista äänistä noin 1100 oli järjestäytymistä vastaan.

Äänestystä on Yhdysvalloissa seurattu tiiviisti. Jos Bessemerin työntekijät päättäisivät järjestäytyä, se olisi ensimmäinen kerta verkkokauppajätti Amazonin historiassa.

Satoja ääniä riitautettu

Jos enemmistö tukisi järjestäytymistä, liittyisivät työntekijät vähittäis- ja tukkukauppojen työntekijöiden liittoon (RWDSU), joka alkaisi neuvotella Amazonin kanssa työehdoista.

Amazon ei virallisesti ole kertonut vastustavansa ammattiliittoja, mutta se on käynyt Alabamassa kiivasta kampanjaa, jossa se on väittänyt liiton olevan tarpeeton.

Liiton mukaan satoja annettuja ääniä on riitautettu, pääosin Amazonin puolelta, Guardian kertoo. Tämä saattaa johtaa virallisen äänestystuloksen julistamisen lykkääntymiseen.

Äänen kelpoisuus voidaan haastaa esimerkiksi silloin, jos äänestäjä on merkinnyt työroolinsa väärin tai laittanut allekirjoituksensa väärään kohtaan.

Yritysjätit puolustautuvat jättimäistä markkina-asemaansa kongressille – käyttävätkö Amazon, Apple, Facebook ja Google markkina-asemaansa väärin? 2:02
Yritysjätit, mukaan lukien Amazon, puolustivat viime kesänä markkina-asemaansa Yhdysvaltain kongressissa.

Juttua päivitetty 9.4.2021 kello 6.20: Lisätty väliotsikon "Satoja ääniä riitautettu" jälkeinen osio.

Lue myös:

    Uusimmat