Nuorten jengiväkivalta ei yllättänyt asiantuntijaa – "kauhistelu pois"

Asiantuntija korostaa viranomaisyhteistyön roolia jengiväkivallan kitkemisessä. 

Eilen kerrottiin, että poliisi on ottanut kiinni 20 nuorta, joita epäillään rajusta väkivallasta yksittäisiä nuoria kohtaan. 

– Tämä on ilmiö ilmiöiden joukossa. Ilmiöitä tulee ja menee. Mielestäni kauhistelu täytyy jättää pois, nyt täytyy miettiä mitä voimme jokainen aikuisena ihmisenä tehdä seuraavaksi, vaikka omassa lähipiirissään, ja tarvittaessa yhdessä viranomaisten kanssa,  johtava sosiaalityöntekijä Marko Timonen Helsingin kaupungin poliisisosiaalityön yksiköstä sanoo.

Jengiväkivalta ei tullut hänelle yllätyksenä. 

– Esimerkiksi meillä Helsingissä on aika paljon nuoria, jotka eivät voi hyvin. Tällaista nuorten syrjäytymistä ja huonovointisuutta on ollut jo pidempään nähtävissä.

Timonen kertoi MTV:n Huomenta Suomen vierailun jälkeen haastattelussa, että vastuu nuorista lähtee hänen mukaansa nuoren kotoa. 

– Kyllä se asia lähtee jo kotoa, myös vanhemmilla on vastuunsa, mikä se yhteiskunta on joka ottaa kaikesta vastuun, olemmeko se me? Kyllähän vanhemmillakin on vastuunsa jälkikasvustaan. 

"Vanhemman täytyy olla vanhempi"

MTV:n Huomenta Suomessa Timonen muistutti vanhempia terveestä maalaisjärjestä.

– Ei siinä tarvitse olla mikään superäiti tai superisä. Aloittaa ihan siitä, että ottaa vanhemman vastuun perheessä, eikä anna nuoren olla perheenpää. Vanhemman täytyy olla vanhempi, ei kaveri. Ei se haittaa, että ollaan eri mieltä asioista, se kuuluu vanhemmuuteen.

Syrjäytyminen alkaa usein jo lapsena.

– Syrjäytyminen on hyvin moniuloitteinen ja laaja asia. On vaikea laittaa asiaa kompaktiin pakettiin ja kertoa, että tällainen on syrjäytynyt. 

Timosen mukaan väkivallan kitkemiseksi tarvitaan tiivistä yhteistyötä eri viranomaisten ja vanhempien välillä. 

Hänen mielestään nuorten perusasiat pitää saada kuntoon.

– Kyllä koulutus on kaiken A ja O. Kyllä kielitaito on tässä maassa avain kaikkeen. Kouluttautuminen, kielitaito, eteenpäin pyrkiminen, tällaisia ihan konkreettisia asioita. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja