Mainos

Nuorisotutkija mielenosoituksista: Toistuvat Suomessa muutaman vuoden välein

Tutkija rauhoittelee itsenäisyyspäivän mielenosoituksista säikähtäneitä kansalaisia. Mikko Salasuon mukaan ne eivät ole merkki aiempaa laajemmasta vastakulttuuriliikkeestä.

Nuorisotutkija Mikko Salasuo ei näe itsenäisyyspäivän mielenosoituksissa mitään uutta tai yleisen turvallisuuden kannalta huolestuttavaa.

– Ne ovat itse asiassa aika lailla toistoa siitä, mitä on tapahtunut 2000-luvulla aiemminkin. Tilanne voi toki olla kaoottinen ja pelottava. Toistaiseksi en kuitenkaan näe riskiä siitä, että kenenkään ulkopuolisen ihmisen henki tai turvallisuus olisivat vaarassa.

Salasuo ei pidä itsenäisyyspäivän mielenosoituksia myöskään merkkinä siitä, että aiempaa väkivaltaisempi mielenosoituskulttuuri olisi rantautumassa Suomeen.

– Missään nimessä tilannetta ei voi tulkita niin. Ei ole mitään uutta kasvavaa vastakulttuuriliikettä, joka systemaattisesti alkaisi toteuttaa kansalaistottelemattomuutta. Tällainen toistuu Suomessa aina muutaman vuoden välein. Aineellista vahinkoa tekee aika pieni ja marginaalinen joukko, ja myös fyysinen väkivalta jää aika vähäiseksi. Ja yleensä tekijät jäävät vielä kiinni.

Yksi mielenosoitus – monta sanomaa

Salasuo arvioi, että mielenosoituksia lietsoo hankala yhteiskunnallinen tilanne.

– Lama on jatkunut pitkään. Jotkut nuoret kokevat, että yhteiskunta on eriarvoistunut. Samaan aikaan, kun yritysjohtajat saavat valtavia optioita ja irtisanomisrahoja, joukolla huono-osaisia ihmisiä ei ole mahdollisuuksia mihinkään. Se lisää tarvetta tuoda asioita ilmi keinoilla, jotka eivät välttämättä noudata meidän lainsäädäntöämme.

Salasuo on ollut itsekin monissa mielenosoituksissa mukana. Hän kertoo, että mielenosoittajat ovat usein hyvin heterogeenistä joukkoa.

– Siellä on ikään kuin useita pieniä joukkoja, joilla on erilaisia ajatuksia siitä, mitä ollaan menossa tekemään ja mitä vastustetaan. On heitä, joilla ei ole mitään tarkoitusta vahingoittaa näyteikkunoita tai autoja ja tehdä tuhoa. Sitten on muutamia, joilla ovat ihan toisenlaiset tarkoitukset. Aiemmat kuokkavierasbileet ovat olleet paria kertaa lukuun ottamatta hyvin rauhallisia. Joskus tilanne vain lähtee käsistä, niin kuin tänä vuonna. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.